The Land of the Enlightened

The Land of the Enlightened

Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze mystieke reis naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde, desolate Afghanistan. Afghaanse kinderen spelen daarbij de hoofdrol. De beelden die regisseur De Pue over een periode van zeven jaar vastlegde, geven een bevreemdende, fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan is achtergelaten voor de volgende generatie.

Terwijl de Amerikaanse soldaten vertrekken, dringen we diep in dit verborgen land binnen. Een land waar kinderen vogelvrije bendes vormen die de handelsroutes controleren, springstof van achtergebleven landmijnen verkopen en roestige tanks als speeltuigen gebruiken. Daarbij volgen ze hun eigen regels en interpretatie. Zo is er bijvoorbeeld een komische scène waarin een schaap moet worden geslacht, en een dromerige scène waarin de oorsprong van verlicht Afghanistan wordt verteld…

De film vormt een overtuigend eerbetoon aan de flexibiliteit, vindingrijkheid en veerkracht van Afghaanse kinderen. Fotografie en soundtrack zijn daarbij vanaf de eerste minuut tot en met het slot fabelachtig mooi. Tijdens het Sundance Filmfestival 2016 werd The Land of the Enlightened bekroond met de prijs voor Beste Cinematografie.