The Man Who Stole Banksy

The Man Who Stole Banksy

Verhaal over de opkomst van ‘street art’ als nieuwe kunstvorm en het eigendomsrecht. In 2007 schildert street artist Banksy in Bethlehem een soldaat die de papieren van een ezel controleert. Het is bedoeld als uiting van verwondering, maar de Palestijnen bekijken het met grote ergernis. Een passerende taxichauffeur besluit het betonnen kunstwerk van 4 ton uit te zagen en op eBay aan te bieden.

Wat volgt is een fascinerende tocht langs alle gerenommeerde musea ter wereld en vele rijke kunstverzamelaars. Uiteindelijk belandt het op een kunstveiling in Los Angeles.

Street artists schilderen op publieke plekken en hebben bijna nooit een identiteit. Om antwoorden te vinden interviewt filmmaker Proserpio bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. Hij stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden om uiteenlopende redenen: uit pure commercie, om kunst te bewaren, of op grond van publiek eigendom. Of is het uiteindelijk toch diefstal?

The Man Who Stole Banksy

Banksy is een van de belangrijkste street artists van deze tijd. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten.