The Man Without a Past

The Man Without a Past

In The Man Without a Past belandt een man na een gewelddadige overval in het ziekenhuis. Hij is niet alleen van zijn geld, maar ook van zijn geheugen beroofd. Stoïcijns probeert hij zich staande te houden. Dankzij een goede vriendin bij het Leger des Heils (Kati Outinen) en een mottige verzameling bohémienvrienden weet hij gelukkig zijn levenskracht te hervinden.

The Man-Without-a-PastThe Man Without a Past werd genomineerd voor een Oscar, won in Cannes onder andere de Grote Juryprijs en de prijs voor beste actrice (Kati Outinen). Kaurismäki’s hond Tahti sleepte voor de gelegenheid een officieuze Palm in de wacht voor ‘beste hondenvertolking’.

Retrospectief
Deze film maakt deel uit van het retrospectief ‘The Essential Aki Kaurismäki‘, waarbij zijn beste films digitaal gerestaureerd zijn. Het omvangrijke oeuvre van de Finse grootmeester Aki Kaurismäki wordt geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden. Steeds verhaalt de regisseur van eenzaamheid en getroebleerde liefde in zijn typische stijl: kurkdroog, komisch en nostalgisch. Kaurismäki’s personages blijken – tussen alle in wodka gemarineerde melancholie en accordeonklanken door – meer dan losers. Ze zijn sympathieke helden die lijden aan het leven, dat toch iedere keer de moeite waard blijkt te worden geleefd. Kaurismäki laat zijn tragikomische vertellingen wortelen in het alledaagse. Ook staat de Finse regisseur bekend om zijn aandacht voor de emotionele werking van kleur.