The Neon Demon

The Neon Demon

Met The Neon Demon vertelt Nicolas Winding Refn een horrorsprookje waarin schoonheid en obsessie een aantrekkelijke, maar verraderlijke cocktail opleveren. Als het om schoonheid gaat, is niemand te vertrouwen.

Het jonge en aanvankelijk wat timide plattelandsmeisje Jesse (een geweldige rol van Elle Fanning) is naar Los Angeles getrokken om het te maken in de modellenwereld. Ze weet met haar schoonheid en vitaliteit direct alle aandacht op zich te vestigen, maar krijgt te maken met bloeddorstige collega-modellen en allesverslindende concurrentie.

The Neon Demon is een feest om naar te kijken en blijft lang intrigeren met zijn hypnotiserende beelden en bezwerende muziek. De film laat zich het best omschrijven als “Black Swan meets American Psycho.” We zien hoe jonge vrouwen een strijd voeren op leven en dood. De stuitend oppervlakkige dialogen vormen net als in ‘American Psycho’ een aanklacht tegen die oppervlakkigheid, terwijl er hoe langer hoe meer bloed binnen sijpelt in een geësthetiseerd en geïdealiseerd universum. Het brengt de films van David Lynch in herinnering, die eveneens met een indringende sfeer zijn blik op de duistere kant van de mensheid gericht had.