The Nile Hilton Incident

The Nile Hilton Incident

‘Indrukwekkend overtuigend’; ‘Grillig en onheilspellend tot het einde.’ Volkskrant (★★★★)

‘Spannende film noir’; ‘Hartverscheurend.’  Parool (★★★★)

Spannende politieke en psychologische thriller van de Zweedse regisseur Tarik Saleh (Zweedse moeder, Egyptische vader), die vakkundig toewerkt naar een adembenemende finale. Winnaar van de Grote Juryprijs tijdens het Sundance Filmfestival 2017.

The nile hilton incidentTijdens de Arabische lente, een paar weken voor de grote demonstraties op het Tahrirplein in Caïro onderzoekt rechercheur Noredin de moord op een clubzangeres in het Nile Hilton Hotel in Caïro. Wanneer hij erachter komt dat de Egyptische machthebbers met de moord van doen hebben, kiest hij de kant van de slachtoffers om koste wat het kost uit te zoeken wat er is gebeurd, voordat de zaak wordt gesloten. Al snel bevindt deze vereenzaamde politieman zich in een wespennest. En op de achtergrond wordt het steeds onrustiger op het Tahrirplein.

De moord en alles wat erbij hoort staat niet los van het grotere verhaal. De makers zorgen ervoor dat we steeds beter begrijpen waarom Egypte op het punt stond te ontploffen. De corruptie, de verschillen tussen arm en rijk, het cliëntelisme, de staatsterreur: al die problemen komen in het klein terug in het moordverhaal.