The Other Side of Hope

The Other Side of Hope

‘Droogkomisch, hartverscheurend, echt verhaal’ Het Parool (★★★★)

‘Volstrekt eigenzinnig en authentiek’ NRC (★★★★)

‘Indrukwekkend goed! Heel spijtig dat de Fin heeft aangekondigd dat dit juweeltje zijn laatste film is’ Volkskrant (★★★★)

Finse meestercineast Aki Kaurismäki laat ons met gortdroge humor de dagelijkse problemen zien waar vluchtelingen in het Westen mee te maken krijgen. De Syrische Khaled komt als verstekeling naar Finland en belandt meteen achter de gesloten deuren van een AZC. Wanneer hij daaruit ontsnapt treft hij de eigenzinnige restauranteigenaar Wikström, die hem zonder vragen te stellen onder zijn hoede neemt.

The Other Side of HopeDe manieren waarop Khaled de autoriteiten ontvlucht zijn uiterst komisch. Wanneer Khaled vertelt over zijn barre tocht en de discriminatie waarmee hij te maken krijgt, zijn deze bijzonder emotioneel en doeltreffend.

The Other Side of Hope is een heel fijne film met een opvallende rol voor de bluesy muziek. Zo is een scène waarin Khaled , denkend aan thuis, musiceert op een bağlama (een Arabische luit) een van de mooiste uit de film. Wat buitensluiten van vluchtelingen door de samenleving betekent, zal permanent kritisch bekeken moeten worden. Maar gelukkig is er hoop en gelukkig is er deze film.

Kaurimaki ontving voor dit filmjuweeltje tijdens Filmfestival Berlijn de Zilveren Beer als beste regisseur. Een absolute aanrader!