The Party

The Party

“Scherpzinnig en grappig” The Guardian (★★★★)
“Tussen al het gekissebis worden serieuze vragen gesteld” NRC (★★★★)

The Party is een zwarte komedie, vol scherpe dialogen. Deze nieuwe film van Sally Potter spat van het scherm met briljante rollen van een topcast. De film is een zowel wrang als hilarisch portret van een groep vrienden die hun zekerheden in duigen zien vallen.

The PartyJanet heeft net een belangrijke functie gekregen in de Britse politiek. Het is de poort naar een post als partijleider, waarna ze uiteindelijk zelfs minister-president zou kunnen worden. Dit is het kroonstuk van haar carrière en dat moet gevierd worden. Terwijl ze hapjes staat klaar te maken, druppelen één voor één de gasten binnen. Maar plotseling krijgt het feestje een dramatische wending als Bill, de man van Janet, een schokkende mededeling doet.

Het blijkt niet zijn enige geheim te zijn en de andere gasten worden meegesleurd in de opeenstapeling van onthullingen en confrontaties. Liefde, vriendschap en politieke idealen komen op losse schroeven te staan. Alle illusies die de vrienden over elkaar en zichzelf hadden, gaan in rook op. Maar het loopt pas echt uit de hand wanneer Tom, een ‘doorgesnoven’ bankier, ten tonele verschijnt. De ene schokkende onthulling volgt de andere op. Janet probeert -met haar onderdrukte woede en tegen beter weten in- de stemming nog te redden…

“Een politiek statement over een gebroken Engeland”, zo omschrijft Sally Potter haar zwarte tragikomedie. The Party is een Brits pareltje: intelligent, grappig en vol venijn.