The Rider

The Rider

“Indrukwekkend en kwetsbaar portret” VPRO Cinema (★★★★)

“Uitgekiende scènes, naturalistisch spel” De Volkskrant (★★★★)

Brady is een getalenteerde paardentrainer en een rijzende ster in de rodeowereld. Na een val tijdens een rodeo belandt hij met een ernstige hoofdwond in het ziekenhuis. Hij keert terug naar zijn huis in het Pine Ridge Reservaat in South Dakota, met het dringende advies om rust te nemen.

The RiderIn het macho cowboymilieu valt het hem zwaar toe te geven dat hij misschien wel nooit meer het leven zal kunnen leiden dat hij voor ogen had. Want ben je nog een cowboy als je niet meer kunt rijden?

The Rider is een emotioneel drama over een jonge cowboy en tegelijkertijd een film die met een documentair-realisme de toeschouwer een blik gunt in de wereld van de Indian cowboys. De acteurs spelen zichzelf. Brady is een echte rodeorijder. Ook zijn vader, zusje en zijn verlamde vriend Lane, ooit een beroemde bull-rijder, zijn zichzelf. Een indrukwekkende scène waarin Brady een wild paard temt is zonder trucage gefilmd. De Amerikaanse-Chinese regisseur Chloé Zhao maakte eerder een film in het Pine Ridge reservaat, waar ze Brady ontmoette. Ze wist meteen dat ze met hem een film wilde maken over de unieke cultuur van de Indian cowboys die rechtstreeks afstammen van de Sioux stam.

The Rider was de grote verrassing op het Filmfestival van Cannes in 2017, waar de film werd bekroond met de Art Cinema Award. Inmiddels is de film op vele internationale festivals in de prijzen gevallen en wordt gezien als één van de belangrijkste ontdekkingen van dit jaar. Werner Herzog: “Just when you think cinema is entering a phase of stagnation, out of nowhere comes The Rider. It’s very encouraging.”