The Square

The Square

‘Superieure satire; onvergetelijk!’ VPRO Cinema (★★★★★)

‘Östlund fileert de Westerse maatschappij’ Parool (★★★★)

Superieure satire over wat er mis is in de kunstwereld en in heel de Westerse maatschappij. Het comfortabele leventje van de gerespecteerde museumcurator Christian (Claes Bang), wordt volledig op zijn kop gezet nadat hij op straat van zijn portemonnee is beroofd. Hij neemt vervolgens de ene slechte beslissing na de andere. Zijn museum stelt een nieuwe installatie tentoon. Een ruimte waar geen regels zijn en alles kan. Om publiek te trekken, wordt er een PR-bureau ingehuurd. De onorthodoxe campagne die ze bedenken, gaat al snel viral en zorgt voor de nodige commotie. Christian kampt inmiddels met een existentiële crisis en zijn leven lijkt steeds verder te ontsporen.

The SquareRegisseur Ruben Östlund spaart niets en niemand in zijn film en sleurt de kijker van de ene hilarische scène naar de volgende. Hij fileert de Westerse maatschappij vakkundig en doet dat niet door ons af te schrijven, maar door te vragen hoe het beter kan. Door al zijn rake grappen heen blijft hij hoopvol over wat kunst kan veranderen; te beginnen met zijn eigen film misschien.

The Square werd onderscheiden met de Gouden Palm voor beste film tijdens Filmfestival Cannes 2017. Daarnaast won de film in december 6 European Film Awards: Beste Film, Beste Comedy, Beste Regisseur, Beste Acteur (Claes Bang), Beste Screenwriter (Ruben Östlund) en Beste Production Designer (Josefin Asberg).