The Swallows of Kabul

The Swallows of Kabul

Betoverende, meeslepende animatie over liefde en moed in tijden van repressie, naar de gelijknamige bestseller van Yasmina Khadra.

Zomer 1998 in Afghanistan. Mohsen en Zunaira zijn jong en verliefd. Hun stad Kabul ligt in puin en wordt repressief bezet door de Taliban, maar ze geloven beiden in een betere toekomst. De vrijgevochten en artistiek aangelegde Zunaira komt echter nauwelijks nog buiten en moet de boerka van een buurvrouw lenen als ze toch de deur uit wil. De sociale controle in de buitenwijk van Kabul is enorm en buurtgenoten deinzen er niet voor terug om elkaar aan te geven. Vooral vrouwen hebben het zwaar te verduren.

Ondertussen worstelen de oudere en minder hoopvolle Atiq en Mussarat met eigen problemen: hij als sceptische gevangenisbewaker en zij met een ongeneeslijke ziekte. Onverwacht kruisen de paden van de twee koppels elkaar, als Zunaira in de gevangenis belandt. Atiq besluit haar te helpen.

De centrale vraag in dit indringende drama is in welke mate we onze dromen kunnen blijven nastreven als het politieke en sociale klimaat allerlei barricades opwerpt. De makers gebruiken pasteltinten en diepe schaduwen. Die stijl maakt de gebeurtenissen nog intenser. The Swallows of Kabul toont de animatiefilm in zijn volwassen vorm, waarbij inhoud voorop staat. Een echte aanrader!