The Tribe

The Tribe

Door kenners wordt The Tribe (met dialogen in gebarentaal) beschouwd als de mooiste en meest vernieuwende film van 2014! Dit prachtige, keiharde liefdesverhaal won afgelopen jaar 15 filmprijzen, waaronder 3 prijzen tijdens Filmfestival Cannes.

In de betoverende openingsscène zien we de dove Sergej aankomen op zijn nieuwe school. De camera blijft buiten, terwijl zich aan de andere kant van de glazen deuren een vreemd, haast carnavalesk ritueel voltrekt. De kijker blijft voorlopig buitenstaander, maar Sergej blijkt zich als een vis in het water te voelen op het doveninstituut. Hij vecht zich een weg naar boven in een amorele wereld van geweld, criminaliteit en prostitutie. Dit verandert als hij verliefd wordt op één van de hoertjes, waardoor ook de moraal in zijn leven komt. Dat heeft grote consequenties voor alle betrokkenen.

Ondanks het ontbreken van ondertiteling is het verhaal prima te volgen. Als kijker verleg je je aandacht naar de mimiek en lichaamstaal van de acteurs, en dat zorgt voor een bijzondere kijkervaring. Maar The Tribe is wel degelijk een geluidsfilm. Zo is er het nachtelijk geronk van tientallen vrachtwagens op een parkeerplaats, waar de hoertjes langslopen. Het versterkt de impact van het lange, virtuoos uitgevoerde tracking shot zonder close-ups. Dat levert een scène, even krachtig en vervreemdend als die in Lars von Trier’s Breaking the Waves, wanneer Bess McNeill haar ondergang op het spookschip tegemoet vaart. Het is haast niet te geloven dat The Tribe een debuutfilm is, en dat de acteurs allemaal amateurs zijn. Een niet te missen film!