Theeb

Centraal staat het jongetje Theeb, de zoon van het hoofd van een nomadenstam in de woestijn. Het is 1916 en de Eerste Wereldoorlog is in volle gang. Daar merkt het jochie echter niks van totdat op een dag een Engelse soldaat en zijn Arabische begeleider voor zijn tent staan. De Engelsman heeft een gids nodig om zijn leger te bereiken. Theeb’s oudere broer neemt die taak op zich en Theeb besluit hun spoor stiekem te volgen. Al snel zit er voor Theeb’s broer niks anders op dan zijn broertje mee op sleeptouw te nemen. Wanneer ze overvallen worden en hij als de enige overleeft, wordt Theeb gedwongen in zijn eentje de gevaren van de woestijn te trotseren.

Theeb werd in Venetië bekroond als Beste Film in de sectie Horizon en in Londen tot het Beste Speelfilmdebuut. Imponerend zijn de fraai in beeld gebrachte majestueueze woestijnlandschappen en de emotionele diepgang. De film verrast door onverwachte plotwendingen en zit vol ouderwetse spanning, waarbij naturel en authentiek geacteerd wordt.

Winnaar in Venetië (Horizon sectie)

Gegevens

Regie:
Naji Abu Nowar
Jaar:
2014
Land:
Verenigde Arabische Emiraten | Qatar | Jordanië
Taal:
Arabisch
Ondertiteling:
Nederlands
Lengte:
100 minuten

English summary

The film’s main character is Theeb, the son of the head of a nomadic tribe in the desert. It is 1916 and the First World War is in full swing, not that Theeb is aware of it. Then one day a British soldier and his Arab interpreter appear outside his tent. The soldier needs a guide to take him to his army. Theeb’s older brother takes on the task and Theeb decides to secretly follow them. Before long, Theeb’s brother has no choice but to take him along. When they are ambushed and Theeb alone survives, he is forced to face the dangers of the desert on his own.
In Venice, Theeb won the award for best film in the Horizon category and was chosen as the best debut film at the London Film Festival. It is a film with unexpected plot twists and old-fashioned suspense. The acting is naturalistic and every aspect of the cinematography is impressive

Deze week

Onze wekelijkse nieuwsbrief

Filmhuis Movie W

Archief