Thelma

Thelma

‘Vol prachtige beelden en observaties’ VPRO Cinema (★★★★)

Levensecht!’ Volkskrant (★★★★)

Stijlvolle Scandinavische thriller over het verlegen meisje Thelma dat haar diep religieuze plattelandsgezin inruilt voor de universiteitscampus in de grote stad Oslo. Kort na aankomst krijgt ze een onverwachte, ogenschijnlijke epileptische aanval, die ze voor haar ouders verborgen houdt. Tegelijkertijd ontmoet ze medestudente Anja, tot wie ze zich bijzonder aangetrokken voelt. Ze wordt overspoeld door emoties die ze niet durft te erkennen.

ThelmaDe aanvallen komen steeds vaker en heftiger en blijken niets met epilepsie te maken te hebben. De dokters hebben er geen medische verklaring voor. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze over angstaanjagende, bovennatuurlijke krachten beschikt en zelden was een eerste verliefdheid zo verontrustend. Terwijl Thelma de uitdaging van de verleiding aangaat, zoomt de film in op haar verleden:  een familietragedie waarin ze zelf een bepalende rol had. Gaandeweg de film vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

De hoofdrol wordt vertolkt door opkomend natuurtalent Eili Harboe. Regisseur Joachim Trier leidt zijn titelpersonage met zachte hand naar het domein van de fantasie, maar de film blijft wel levensecht. Thelma is geselecteerd als de Noorse Oscar inzending voor Beste Buitenlandse Film.