This is not a burial, it’s a resurrection

This is not a burial, it’s a resurrection

Melancholisch sprookje waarin een kleine dorpsgemeenschap in Lesotho onder leiding van de 80-jarige weduwe Mantoa in verzet komt tegen een gedwongen huisuitzetting.

Het is kerstmis en Mantoa wacht op de terugkeer van haar zoon, een arbeidsmigrant die in een Zuid-Afrikaanse kolenmijn werkt. Maar ze krijgt slecht nieuws: hij blijkt omgekomen te zijn bij een mijnongeluk. Verteerd door het verdriet om het verlies van haar zoon verlangt Mantoa steeds meer naar de dood en de hereniging met haar overleden familieleden. Ze bereidt zich voor op haar einde door alvast haar uitvaart te regelen en afscheid te nemen van wereldse zaken. Op dat moment wordt bekendgemaakt dat haar hechte gemeenschap moet wijken voor de aanleg van een stuwmeer. Terwijl de meeste dorpelingen vooral overdonderd zijn door het bizarre nieuws, ontlokt het bij Mantoa juist een hernieuwde levenslust. Ze is geenszins van plan om te wijken voor de zogenaamde vooruitgang, en door haar inzet ontstaat er een collectieve geest van verzet binnen de gemeenschap.

Regisseur Lemohang Jeremiah Mosese komt zelf uit Lesotho. This is not a burial, it’s a resurrection is gebaseerd op de geschiedenis van zijn eigen grootmoeder, die ook in een bergdorpje woonde dat moest wijken voor een dam.