Timbuktu

Timbuktu

Timbuktu schildert het leven in de woestijn rondom de stad Timbuktu in Mali. Wanneer islamitische fundamentalisten het roer in de stad hebben overgenomen met hun zelfbenoemde religieuze politie, verandert het vredige leven radicaal. Muziek, gelach, sigaretten, en zelfs een potje voetbal zijn in Timbuktu verboden. De vrouwen zijn de schaduw van zichzelf geworden maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde islamitische tribunaal even absurde als tragische veroordelingen uit.

Aanvankelijk leven Kidane, zijn vrouw Satima, hun dochter Toya en de herder Issan nog in alle rust in de woestijn rond Timbuktu. Alles verandert als een koe van Issan de netten van visser Amadou verstoort, waarna Amadou de koe doodt. Kidane gaat verhaal halen bij de visser, met desastreuze gevolgen. Ook hij wordt nu berecht door het nieuwe bewind.
Sissako verfilmt dit zeer actuele verhaal ingetogen in prachtige beelden, met veel oog voor detail. Daardoor komt de boodschap nog beter over. Sissako: “het probleem is niet de Islam, maar de mensen die de Islam misbruiken”. Timbuktu kreeg een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film en won 17 prijzen op filmfestivals wereldwijd.