The Turin Horse

The Turin Horse was de allerlaatste film van de Hongaarse grootmeester  Béla Tarr en is nu voor het eerst in Wageningen te zien. Movie W vertoont deze bijzondere filmparel  in samenwerking met het festival HongaRijn.

Het gegeven van de film is eenvoudig: een drankstoker ergens op het verlaten platteland keert met paard en wagen terug naar huis in een razende storm. Eenmaal thuis wil het paard de volgende dagen van geen bewegen weten. De storm blijft onheilspellend razen, en alsof dat nog niet genoeg is kondigen toevallige passanten het einde van de wereld aan. Ondertussen zorgt de dochter voor het paard en haar oude vader, terwijl de dagen verstrijken.

Met deze film gaat Béla Tarr helemaal terug naar de kern: waar god zes dagen nodig had om een universum te bouwen en te bevolken, laat Tarr in zes dagen de wereld ten onder gaan. In hypnotische beelden, lange takes en een rustig tempo vangt de vaste cameraman van Béla Tarr deze ondergang. Zonder bombastische special effects zoals in apocalyptische blockbusters, maar wel met een intensiteit waar slechts weinig arthouse films aan kunnen tippen. The Turin Horse laat de het einde van de wereld zien op een manier zoals die alleen in een film van Béla Tarr getoond kan worden. The Turin Horse is cinema in zijn puurste vorm waarbij de koude wind tot in je botten doordringt, je de hete aardappels voelt branden aan je vingers en je je kunt laten meeslepen in een heerlijk originele onheilspellende doomsday ervaring van de Hongaarse vlaktes.