Una

Una

‘Indrukwekkend filmdebuut’ VPRO (★★★★★)

‘Sprankelend acteerwerk’ Volkskrant (★★★)

Una, het verrassende filmdebuut van theaterregisseur Benedict Andrews, is gebaseerd op het veelgeprezen toneelstuk Blackbird van David Harrower. In dit onthutsende drama volgen we Una (Rooney Mara), een 28-jarige vrouw met een verborgen verleden.

UnaUna liep als 13-jarig meisje weg van huis met haar 40-jarige buurman Ray (Ben Mendelsohn) met wie ze een seksuele relatie had. Hij werd daarvoor 4 jaar in de gevangenis gezet. Na 15 jaar gaat de emotioneel beschadigde Una verhaal halen bij Ray, die nu als Pete door het leven gaat en inmiddels een nieuw leven heeft opgebouwd.

Het sterke aan de film is dat je als kijker door nuancering en de motieven van Una regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. Duidelijk is dat Una door het gebeuren in haar emotionele ontwikkeling is blijven steken. Hierdoor is ze impulsief, wat weer tot verrassingen leidt in de wijze waarop de confrontatie zich ontvouwt. Stokes als de 13-jarige Una en Mendelsohn als Ray/Pete zijn fantastisch. Maar de film wordt vooral gedragen door Mara als de gebroken Una, die eindelijk antwoorden wil op de vragen die al jaren aan haar vreten.

https://www.youtube.com/watch?v=XeUxcToJVEc