Undine

Undine

Sprookjesachtig liefdesverhaal waarin de mythe over Undine, een waternimf, wordt verweven met de realiteit in een dromerige, mysterieuze film.

“Als je me verlaat, moet ik je doden”, zegt de Berlijnse Undine tegen haar vriend als deze het wil uitmaken. “Dat weet je toch?” Ze verwijst naar de mythe waarnaar ze is vernoemd: een undine is een waternimf die eeuwige trouw eist van haar romantische partner. Tijdens haar volgende pauze valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen. Maar Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen.

Met dit moderne sprookje herinterpreteert de gelauwerde Christian Petzold (Barbara, Transit) – een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School – op een fascinerende manier de mythe van Undine, die boven water maar op één manier kan overleven: door de menselijke liefde. Het Duits-Franse drama was te zien in de officiële competitie van het Filmfestival van Berlijn. Undine won de FIPRESCI prijs en actrice Paula Beer won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.