Une Vie

Une Vie

‘Subtiel, met schrijnende onderhuidse emoties’’ Parool (★★★★)

‘Rijke karakterschets.’  Volkskrant (★★★★)

Une Vie, gebaseerd op de debuutroman van Guy de Maupassant, speelt zich af in Normandië tijdens de eerste helft van de 19e eeuw en beslaat zo’n dertig jaar uit het leven van Jeanne Le Perthuis des Vauds.

Une VieAanvankelijk is Jeanne nog een onbevangen, vrolijke, jonge vrouw vervuld met dromen en een sterk geloof in de liefde. Ze trouwt met Julien Delamare, een lokale burggraaf, die al snel een hebzuchtige en ontrouwe man blijkt te zijn. Langzaam maar zeker ziet ze al haar dromen in rook opgaan en verlangt ze terug naar het verloren paradijs uit haar kindertijd.

Historische drama’s over vrouwen die klem komen te zitten in een mannenwereld vormen een genre op zich, maar de mate waarin de gevolgen voor de hoofdpersoon zo intens voelbaar worden gemaakt, maakt deze film zo mooi en uniek. Regisseur Stéphane Brizé zoomt in op Jeannes gevoelswereld via onder andere subliem getimede en haarscherp gemonteerde geluidloze flashbacks. Alles is doordacht en raak in dit subtiel filmjuweel. Une Vie werd daarom op het Filmfestival van Venetië bekroond met de FIPRESCI Award (prijs van de internationale filmkritiek).