Valley of the Gods

Valley of the Gods

Mythische, surrealistische vertelling waarin een ongrijpbare en megalomane multimiljardair in botsing komt met de oude cultuur van een indianenvolk. Visueel spektakel in een eigenzinnig en fantasievol drama.

De film weeft drie verhalen samen: de archaïsche legende van de Navajo over goden opgesloten in de rotsen van de Valley of the Gods; het verhaal over de rijkste persoon op aarde, Wes Tauros (gespeeld door John Malkovich), die als kluizenaar leeft en lijdt onder een persoonlijke tragedie; en van de verteller, John Ecas, die als tekstschrijver werkt bij het bedrijf van Tauros. Na een traumatische breuk met zijn vrouw begint John met het schrijven van de biografie van zijn baas en accepteert hij een uitnodiging op diens landgoed te verblijven. Op dat moment koopt het bedrijf van Tauros, dat uraniumerts ontgint, de Valley of the Gods om er tunnels door het heilige land van de Navajo-indianen te boren. De verstoorde vrede van de Navajo-voorouders zorgt ervoor dat de rotsen een wreker baren.

De Pools/Amerikaanse filmmaker en kunstenaar Lech Majewski zet in deze film de Westerse moderne wereld tegenover de cultuur van de oorspronkelijke bewoners, rijkdom tegenover armoede, vechten tegenover vluchten.