Verlies Niet de Moed

Verlies Niet de Moed

WAGlogo+txt

In Verlies Niet de Moed wordt op persoonlijke en indringende wijze de familiegeschiedenis van regisseur Hella de Jonge verteld. Movie W vertoont de film in samenwerking met Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Het is een film die zowel raakt als inspireert…

“Verlies niet de moed” schreef Hella’s grootmoeder in een afscheidsbrief, voordat zij naar Auschwitz werd afgevoerd. Hella (1949) vond het papiertje in een doos, die haar vader Eli Asser (1922) bij zijn verhuizing had weg willen doen, omdat de inhoud hem te zeer met de oorlog confronteerde. Het spoorde Hella aan om aan om op onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis.

De succesvolle tekstschrijver Eli Asser en zijn vrouw Eva overleefden de bezetting ’40 – ’45 en gingen daarna gebukt onder zware schuldgevoelens jegens hun familieleden en bekenden, die waren vermoord in de concentratiekampen. Ze vonden het een plicht om voor nageslacht te zorgen, maar konden hun dochter geen liefde geven. Geen kind kon de doden vervangen. Voor Hella voelde het aan als een gebrek aan warmte. Het maakte haar dwars als puber en jonge vrouw. Haar relatie met haar vader bleef ook daarna moeizaam. Met behulp van foto’s en documenten, het bezoeken van plaatsen met pijnlijke herinneringen, maar bovenal door gesprekken zonder voorbehoud, komen vader en dochter alsnog tot elkaar.
Een overzicht van alle activiteiten rond 4 en 5 mei is gepubliceerd op de website: Bevrijdingsfestival Wageningen.