Visages Villages

Visages Villages

‘Poëtisch, ontroerend en deksels amusant’ VPRO Cinema (★★★★)

Een film die je ogen kust’ NRC (★★★★)

Avontuurlijke, sensuele roadmovie door Frankrijk. In een als fototoestel vermomd en als printstudio ingericht busje gaan filmregisseur Agnès Varda en fotograffiti-kunstenaar JR op zoek naar ‘gewone’ Fransen. Ze geven op een humane, sociale en inclusieve manier een gezicht aan het marginale. Visages Villages is poëtisch, ontroerend, en onovertroffen amusant.

Visages VillagesEen bijna uitgestorven mijnwerkersstraatje, een geitenmelkerij en een van een klif gevallen bunker zijn slechts enkele van de bijzondere locaties die fotograffiti-kunstenaar JR en filmregisseur Agnès Varda bezoeken.

De 88-jarige Agnès Varda is als voormalig boegbeeld van de ‘nouvelle vague’ een markante figuur in de Franse cinema. Samen met de 33-jarige JR vormt ze in Visages Villages een uniek duo dat zich laat leiden door passie en intuïtie, waarbij ze elkaar perfect aanvullen.  Eens in de zoveel tijd wordt er een film gemaakt die je ogen kust. Visages Villages is zo’n bijzonder oogstrelende film.

De film won de publiekprijs in Toronto  en werd tijdens filmfestival Cannes onderscheiden met de The Golden Eye voor Beste Documentaire. Daarnaast ontving Varda op 11 november 2017 een ere-Oscar voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de filmindustrie.  Ze is daarmee de eerste vrouwelijke regisseur die deze onderscheiding in ontvangst mag nemen. Grote namen als Orson Welles, Jean-Luc Godard, en Akira Kurosawa gingen haar voor.