¡Vivan las antipodas!

¡Vivan las antipodas!

“Kossakovsky’s trefzekerheid grenst aan het ongelofelijke.” NRC  (★★★★★)

“Pure poëzie!” VPRO Cinema (★★★★★)

¡Vivan las Antipodas! is een unieke reis rond de wereld, waarin vier paar antipoden (geografische tegenpolen aan weerszijden van de aardbol) ons wereldbeeld letterlijk op zijn kop zetten. In een weldadige, lyrische, soms overrompelende stijl verbindt regisseur Kossakovsky noord en zuid en oost en west.

Vivan-Las-AntipodasEen prachtige zonsondergang in het vrijwel onbewoonde Argentijnse Entre Ríos wordt getoond tegenover de hectische straten in het regenachtige Shanghai. Kubu,in Botswana blijkt de antipode van Big Island op Hawaï. Miraflores aan de Spaanse Costa del Sol vormt de antipode van Castle Point in Nieuw- Zeeland. En een Chileens deel van Patagonië is als antipode verbonden met een drooggevallen deel van het Baikalmeer in het zuiden van Rusland.

Scènes waarin de nadruk ligt op de contrasten worden afgewisseld met vloeiend beeldrijm. Hierdoor lijken de antipoden ondanks hun grote verschillen op een mythische manier met elkaar verbonden.
¡Vivan las Antipodas! is een genot voor de zintuigen en een fascinerende caleidoscoop van onze planeet in al zijn diversiteit Het is magistrale cinema in zijn meest pure vorm, waarbij je als kijker enkel kunt genieten. De film werd bekroond met 9 internationale filmprijzen.

Deze film sluit perfect aan bij het programma “One World Week” (WUR), maar is helaas niet meer toegevoegd aan hun officiële programma vanwege een deadline. De film is bij Movie W echter wel te zien tijdens One World week (5- 11 april) .