Voices from the Tundra – The Last of the Yukagirs

Voices from the Tundra – The Last of the Yukagirs

One World WeekWageningen UR logo

In samenwerking met Wageningen UR als onderdeel van het One World Week programma. Toegang voor studenten en medewerkers WUR slechts € 5,- !

In de Russische deelrepubliek Sacha (Jakoetië), gelegen boven de poolcirkel, wonen de Toendra-Joekagiren. Slechts 63 mensen van dit nomadenvolk spreken nog Joekagiers. Wetenschappelijk onderzoekster Cecilia Odé bezoekt hen met zekere regelmaat om hun taal en traditionele levenswijze vast te leggen en te bewaren voor het nageslacht.

De hartverwarmende vriendschap die Cecilia door de jaren heen met het volk heeft opgebouwd, maakte het mogelijk om op ongedwongen manier de gemeenschap binnen te komen en in te gaan op het verdwijnen van hun cultuur en hun inspanningen om te redden wat er nog te redden valt. Er zijn ontroerende momenten, zoals de met overgave zingende oudjes en de circa dertig kinderen op school die met zeer beperkt lesmateriaal de taal leren. Dat allemaal tegen de achtergrond van het schitterende toendra-landschap, met rendierkuddes en nomadententen aan een bevroren meer. De film, voorzien van prachtige soundtrack, werd in 2012 bekroond met de Grand Prix voor beste film tijdens Arktika (International Non Fiction Film Festival Sint Petersburg).

Op vrijdag 27 maart is regisseur Edwin Trommelen aanwezig om vragen uit het publiek na het zien van de film te beantwoorden. Daarbij zal tevens een kort verrassingsfilmpje worden vertoond.


Voices from the Tundra