Walesa, Man of Hope

Walesa, Man of Hope

Een aangrijpende biopic over het leven van Lech Walesa – van dokwerker tot nationale verzetsheld en de eerste democratisch verkozen president van het naoorlogse Polen. De 88-jarige Poolse veteraan-filmer Andrzej Wajda kreeg er een staande ovatie voor op het 70ste Filmfestival van Venetië en mocht er de Persol (oeuvre-)prijs in ontvangst nemen. Hij is dan ook een van de meest indringende chroniqueurs van het naoorlogse Polen.

Walesa, Man of Hope is een klassieke en levendig geacteerde biografie van de elektricien en vakbondsleider Lech Walesa, die bekend werd als de aanvoerder van de Solidarnosc-beweging op de Lenin-werf in Gdansk en daar eerst een stille en nadien behoorlijk luidruchtige revolutie tegen het communistische regime ontketende. Voor zijn inzet voor de Poolse arbeiders kreeg hij in 1983 de Nobelprijs voor de vrede en van 1990 tot 1995 was hij de eerste democratisch verkozen president van Polen.

Wajda structureert de film rond een interview dat Walesa gaf aan de beruchte Italiaanse journaliste Oriana Fallaci. Archiefbeelden van stakingen, voedseltekorten, protesten en Walesa’s bezoek aan Paus Johannes Paulus II illustreren de grote gebeurtenissen uit die tijd. Verder werpt Wajda een intieme blik op wat er gaande was achter de deuren van de krappe appartementswoning waar Walesa met zijn vrouw Danuta en hun steeds groter wordende gezin verbleven. Ettelijke keren werd hij gevangen gezet door het regime. De omgang met dit onzekere en chaotische leven maakte Danuta tot de minstens zo sterke vrouw achter de sterke man Walesa.