We Come As Friends

We Come As Friends

Een zinderend en overweldigend documentair epos over globalisering en hedendaags kolonialisme in een mythisch aandoend land, Zuid-Sudan.

Met een onooglijk zelfgebouwd vliegtuigje dringt filmmaker Hubert Sauper (Darwin’s Nightmare) binnen in Zuid-Sudan. Een land dat er uitziet als een mix van “Out of Africa” en een Tarzan-film. De decennia lange burgeroorlog heeft elke modernisering tegengehouden. Zuid-Sudan lijkt de “last frontier”. Een ongerept gebied vol grondstoffen en oneindige vruchtbare grond, met onwetende “inboorlingen” als enige belemmering.

In deze arena lijkt alles op bijna surreële wijze samen te komen. Analfabete krijgers die decennialang hun geboortegrond hebben verdedigd, ondertekenen contracten waarmee ze die grond voor altijd kwijt zijn. Chinezen bouwen glanzende high-tech compounds voor de oliewinning en dumpen al hun afval buiten het hek. Lokale politici die hun land de modernisering in willen jagen en buitenlandse ondernemers, politici en missionarissen die ze daar graag bij willen ‘helpen’. Hier is economische globalisering in al zijn naaktheid en rauwheid te zien en te proeven. Zuid-Sudan is als een onbekende planeet waar Sauper met zijn vliegtuigje als een alien op onderzoek is gegaan. Hij heeft uit al die verhalen een werkelijk meesterlijke, wonderschone film gecomponeerd die nog lang zal blijven nazinderen.