Weiner

Weiner

Heel wat politici hebben hun carrière zien ontsporen, maar zelden is dat zo goed en genadeloos gedocumenteerd als in het scherpzinnige en pijnlijk grappige Weiner.

weiner-6b

De Amerikaanse politicus Anthony Weiner kwam in 2011 in opspraak vanwege ‘sexting’. Het leidde tot zijn aftreden als congreslid. Twee jaar later maakt hij een onverwachte politieke comeback door zich te mengen in de race om het burgemeesterschap van New York. Regisseur Kriegman volgt de dramatische wederopstanding en (wanneer Weiners seksuele exhibitionisme wederom opspeelt) de onvermijdelijke ondergang van deze hardleerse politicus. Hij maakt dankbaar gebruik van de onbeperkte toegang die hij heeft tot Weiner, zijn familie en zijn campagneteam. De film toont met veel humor en drama de dunne scheidslijn tussen politiek vertoon en persoonlijke tragedie en de meedogenloze manier waarop de media (wanneer ze eenmaal bloed hebben geroken) korte metten maken met een beschadigd publiek figuur.

Weiner werd o.a. onderscheiden met de Grand Jury Prize voor Beste Documentaire tijdens het Sundance Filmfestival 2016: “The best documentary about a political campaign ever made. A fast paced verite film that unfolds like a modern Shakespearean tragedy.”