Western

Western

“zinderende, observerende cinema’” VPRO Cinema (★★★★)

“subtiel en fijnzinnig” NRC (★★★★)

Onder de zinderende hitte van de Europese zomer belandt een groep Duitse bouwvakkers in ‘the middle of nowhere’ van landelijk Bulgarije. Ze moeten er een kleine waterkrachtcentrale bouwen, maar al snel verschuift alle aandacht naar de inwoners van het nabijgelegen dorpje.

Macho confrontaties, romantiek en hechte vriendschappen hangen in de lucht. Alles lijkt zo normaal. De bouwvakkers zijn wat lomp maar ook kameraadschappelijk. Alleen Meinhard, de mysterieuze loner, past niet echt in de groep. Zwijgzaam, tanig en zelfredzaam als Clint Eastwood, lijkt hij op zoek naar iets anders. Hij raakt ondanks de taalbarrière al snel bevriend met één van de bewoners. Met alle gevolgen van dien.

Mede dankzij het prachtige camerawerk en het fenomenale spel van onder andere Meinhard zit je twee uur lang op het puntje van je stoel. Western gaat over hoe West-Europa zich tot de Oosterburen verhoudt. Over het recht van de sterkste, vrijheid, broederschap, ontheemding en bij een groep willen horen. Een rijke allegorie met rake metaforen.