Whitney

Whitney

“verrassend openhartig en ontroerend portret” VPRO Cinema (★★★★)

Zangeres Whitney Houston maakte gedurende 30 jaar furore met één van de meest soulvolle stemmen die Amerika ooit had voortgebracht. Op 11 februari 2012 overleed ze op tragische wijze. Regisseur Kevin Macdonald laat zien waardoor dit grote talent na een paar verkeerde afslagen toch de afgrond in tuimelde. Daarbij kreeg hij de volledige creatieve vrijheid van de erven Houston, met als resultaat een verrassend openhartig en ontroerend portret.

De verschillende periodes van haar leven, gevangen in sfeerbeelden, komen zowel uit de wereld waarin Whitney leefde als uit de wereld waar ze vandaan kwam: de getto’s van Amerika. Dit vormt een interessante tegenstelling: de wereld van de diva tegenover de wereld van de gewone mens, waarbij verschillende rollen en belangen constant strijden om voorrang.

Naast het indringende verhaal en de tragiek van haar leven, is er in de film vooral ook haar muziek. Haar moeder verwoordde het al voordat Whitney wereldberoemd werd: ‘jouw muziek is tijdloos’. En dat blijkt in Whitney eens te meer.