Wij praten niet

Wij praten niet

LET OP: Aanvangstijd 20.00 uur. De Amnesty campagne Let’s Talk About YES verzorgt een inleiding en een nagesprek met Tom Jordan, werkzaam in de jeugdzorg en betrokken bij de totstandkoming van de documentaire.

 

Een intrigerende documentaire met diepgaande gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film neemt ons mee in de innerlijke strijd van vier personages die proberen te breken met hun voormalige wereld, waar ze – de één meer dan de ander – maar moeilijk van los kunnen komen.

De film biedt een blik op de dynamiek van therapie, waarbij de jongeren pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. Wij praten niet wijst ons op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

Door in het hoofd van de jongeren te kruipen maakt regisseur Marjolein Busstra op een zorgvuldige en genuanceerde manier de complexiteit van de problematiek en het grijze gebied daaromheen zichtbaar. Met haar camera zijn wij getuige van de intieme therapiegesprekken en laat zij zien wat het met de jongeren doet als er naar hen geluisterd wordt. We worden gevangen door de pijnlijke ervaringen van de jongeren en krijgen als kijker het benauwde gevoel van de verstikkende situatie mee. Visuele, metaforische scènes wisselen deze dialogen af en geven lucht aan de heftigheid in de gesprekken. Ondanks hun heftige situatie brengen de jongeren met humor, zelfspot en een nuchtere blik een lichtheid met zich mee.

Movies That Matter On Tour brings the festival’s favourites of Movies That Matter to the film theaters across the Netherlands, including us. Every month you can watch engaging films, which are also accompanied by an introduction or discussion.