Y’aura t’il de la Neige à Noël?

Y’aura t’il de la Neige à Noël?

Zal het sneeuwen met kerstmis? Deze prachtige, ontroerende debuutfilm van Sandrine Veysset uit 1996 is opnieuw uitgebracht in een digitaal gerestaureerde bioscoopversie. De film is zowel een documentair verslag van het harde boerenbestaan gedurende de seizoenen, als een ode aan een moeder van 7 kinderen die haar kroost liefdevol beschermt tegen hun tirannieke vader. Daarbij werkt ze keihard mee op de boerderij om haar kinderen te kunnen voeden.

Veysset vertelt het verhaal vanuit het gezichtspunt van de kinderen en nam maanden de tijd om ze te laten wennen aan de camera, waardoor hun spel volkomen natuurlijk is. Het ene moment gebruiken de kinderen een uitgelepelde courgette als bootje, het andere moment werken ze hard mee aan de oogst. De boerderij brengt echter te weinig op om alle monden te voeden. Zal hun moeder het blijven redden, nu de Kerst nadert?

Y’aura t’il de la neige à Noël? won in 1996 onder andere de Fipresci-prijs tijdens Filmfestival Venetië en werd in 1997 bekroond met een César (Franse Oscar).

Y'aura t'il de la neige a noel_1