You Were Never Really Here

You Were Never Really Here

“Een onvergetelijke en tragische antiheld” NRC (★★★★★)

Het rauwe, beklemmende You Were Never Really Here dompelt je onder in de wereld van de afgestompte, meedogenloze huurmoordenaar Joe (een griezelig intense rol van Joaquin Phoenix). Bijzonder daarbij is dat de film zowel grimmig als poëtisch en zowel bruut als teder is.

You Were Never Really HereJoe (Joaquin Phoenix) is een zwaar getraumatiseerde oorlogsveteraan die als een schaduw door het leven gaat. In dienst van een bevriende privédetective spoort hij de vermiste zoons en dochters van rijke New Yorkers op die onvrijwillig in de seksindustrie zijn beland, en brengt ze weer naar huis. Voor elke opdracht brengt Joe een bezoekje aan de lokale doe-het-zelfzaak om er een nieuwe hamer als wapen te kopen. Dan krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus op te sporen. Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan, raakt hij echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak.

U zou nu kunnen denken dat You Were Never Really Here een gewelddadige genrefilm is. Maar de film is vooral een mentale trip door het chaotische hoofd van Joe. Deze emotionele nabijheid heeft als effect dat de film uiteindelijk gruwelijk ontroerend wordt. Het is daarom zeer terecht dat tijdens Filmfestival Cannes Joaquin Phoenix de prijs voor Beste Acteur ontving en regisseur Lynne Ramsay de prijs voor Beste Scenario.