Zaatari Djinn

Zaatari Djinn

Zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan de volwassenen IDFA 2016 (★★★★)

Ze gaan elk op hun eigen manier om met de moeilijke omstandigheden. Met haar poëtische, observerende stijl portretteert Van Campen niet alleen het dagelijks leven, maar vooral de (veerkrachtige) ziel van de kinderen. Verhalen over djinns – bovennatuurlijke wezens die goed of slecht kunnen zijn – lopen als een rode draad door de film.

Zataari DjinnZaatari is een geïmproviseerde stad met 80.000 inwoners, gelegen in de woestijn van Jordanië aan de grens met Syrië. Er zijn prefabwoningen in plaats van huizen, zandpaden in plaats van wegen. Zo’n 80 procent van de inwoners bestaat uit kinderen, afkomstig uit het door oorlog verscheurde Syrië.

De dromerige Maryam (15) vindt er afleiding in voetbaltrainingen en theaterrepetities. Ze wordt verliefd op Shakespeare. Hammoudi (8) heeft rijke ouders en kan in het kamp alles kopen wat hij wil. De dramatische situatie in zijn thuisstad lijkt nauwelijks tot hem door te dringen. Dat geldt niet voor de introverte Ferras (10), die achtervolgd wordt door de oorlog en in het kamp hard werkt voor de kost. En het geldt evenmin voor de open, assertieve Fatma (12), die vriendschap sluit met een haan. Ondanks hun situatie blijken deze kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken: een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin.

Vanuit het perspectief van deze vier kinderen, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in Zaatari; een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar wel met ruimte voor hun dromen over een toekomst elders.

Benefiet Event zondag 26 maart

Op zondag 26 maart organiseert de Stichting “Wageningen helpt Syrische vluchtelingen in Irbid” een benefiet maaltijd in Vreemde Streken, gekoppeld aan de film in Movie W. De opbrengst is bestemd voor Syrische vluchtelingen in Irbid, Jordanië. Het speciale Syrische driegangen diner a € 15,- wordt samengesteld en bereid door Syrische inwoners van Wageningen.

  • Opgave uiterlijk op vrijdag 24 maart via Wageningen.irbid@gmail.com
  • Ontvangst zondag 26 maart vanaf 17.30 uur in Vreemde Streken, Bevrijdingsstraat 34.

De stichting zal aansluitend bij de filmvertoning op 26 maart een korte inleiding verzorgen en het werk van de stichting toelichten. Er zal in Movie W tevens een collecte gehouden worden voor Irbid. Na afloop van de film is er gelegenheid tot napraten.

  • Voor de filmvertoning dient u apart te reserveren via de reserveerknop op deze pagina
  • Tickets film zijn verkrijgbaar aan de kassa van Movie W op 26 maart vanaf 20.00 uur