Filmarchief (website)

Hier vindt u alle films die we gedraaid hebben vanaf augustus 2014 en die gepubliceerd zijn via deze website. Eerdere voorstellingen kunt u vinden in het folder-archief.


Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Night Moves is een spannende, atmosferische eco-thriller met de natuur als dramatische achtergrond. Deze sterk geacteerde film waarin de morele dilemma's van hedendaags milieuactivisme naar voren komen, schets tevens een beeld van het activistische/idealistische milieu binnen de USA.Taal:
Duits
, ondertiteling:
Nederlands

In een vlot tempo, met veel humor, een rockende score en een fantastische animatie van microscopisch leven die nog nooit eerder in de filmgeschiedenis vertoond is, neemt Helen je mee langs een getroebleerde jeugd met een smetzieke, sadistische moeder en de vele experimenten waarmee Helen de grenzen van haar wereld opzoekt.Taal:
Zweeds
, ondertiteling:
Nederlands

The Reunion is een van de opmerkelijkste Zweedse films van het afgelopen jaar. Filmmaker/ kunstenares Anna Odell speelt zich zelf tijdens een reünie waar ze de confrontatie aangaat met haar voormalige medescholieren. De film die inzicht geeft in groepsdruk, onverschilligheid en pestgedrag slaat heel goed aan bij het publiek.Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Shirley: Visions of Reality is een betoverend mooie kunstdocumentaire waarin Edward Hopper's beroemdste schilderijen tot leven komen. In de film vormen dertien schilderijen, gemaakt tussen 1931 en 1965, het uitgangspunt voor een fictief verhaal over de carrière en het liefdesleven van de geëngageerde actrice Shirley. Ze deelt met ons haar overpeinzingen over haar leven en vertrouwt ons haar ideeën over de wereld toe.Taal:
Japans
, ondertiteling:
Nederlands

De schitterende animatiefilm The Tale Of Princess Kaguya over een maanmeisje dat op aarde terechtkomt, is gebaseerd op het eeuwenoude Japans sprookje "De Maanprinses". De kunstzinnige animatiestijl doet denken aan oude Japanse kunst. Laat u meevoeren naar een magische wereld, waar werkelijkheid en fantasie samenkomen!


Speciale voorstelling

Stichting RUW

Taal:
Engels + Portugees
, ondertiteling:
Nederlands

In samenwerking met Stichting RUW vertoont Movie W een speciale voorstelling van de wereldberoemde documentaire Waste Land. Deze hartverwarmende, optimistische en geestverruimende Braziliaanse film (voorzien van prachtige soundtrack door Moby) over een groep vuilnisverzamelaars in de buitenwijken van Rio de Janeiro, heeft in 2010 op talloze filmfestivals de publieksprijs in de wacht gesleept: o.a. IDFA, Berlinale en Sundance. Daarnaast won de film de “Amnesty International Human Rights Film Award” en werd op 22 festivals gekozen tot Beste Documentaire 2010. Tickets: slechts € 2,50


Wageningen leest

bblthk

Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
geen

In samenwerking met Bibliotheek Wageningen kunt u de verfilming van de literaire bestseller 'Een Vlucht Regenwulpen' gaan kijken voor slechts € 5 indien u het gelijknamige boek meeneemt. Het boek wordt gratis aan de leden van de bibliotheek verstrekt. Maarten, een 34-jarige hoogleraar in de celbiologie die bij zijn zieke moeder woont, is nog maagd. Op last van een onontkoombaar goddelijk bevel gaat hij op zoek naar een vrouw. De zeer verlegen, wereldvreemde Maarten moet binnen een week een vrouw vinden om groot onheil af te wenden. In uiterst komische scènes probeert hij zijn maagdelijkheid te verliezen.Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
Geen

Zomer 1989. De 16-jarige Nena gaat helemaal op in haar puberteit: ze scheurt rond op een snorfiets, zegt consequent ‘nee’ tegen haar moeder, ontdekt het uitgaan en wordt verliefd op een stoere bink. Maar zorgeloos genieten is lastig. Want haar vader Martin heeft MS en brengt zijn tijd bijna bewegingloos, thuis door. Nena voelt zich verantwoordelijk en verbonden met hem. Ondanks alle hulp wil hij niet meer verder leven... een gegeven dat enorm lastig te accepteren is voor Nena. Tijdens afgelopen Nederlands Filmfestival is de film bekroond met 2 Gouden kalveren: Beste Regie + Beste Actrice.


Speciale voorstelling

Stichting New Hope School for the Deaf

Taal:
Engels & Krio
, ondertiteling:
Engels

De film Shado' Man volgen we een groep ‘straatjongens en -meisjes’ in de stad Freetown (Sierra Leone) die gedwongen moeten leven tijdens de nacht, omdat ze de pech hebben dat ze gehandicapt zijn. Ze overleven dankzij hun onderlinge vriendschap en bewonderenswaardige veerkracht. Filmmaker Boris Gerrits filmde en interviewde hen, wat zowel een prachtige als aangrijpende IDFA documentaire heeft opgeleverd. Movie W vertoont deze film in samenwerking met Stichting New Hope School for the Deaf, een nieuwe Nederlandse stichting die een Ugandese school voor dove kinderen ondersteunt. Twee bestuursleden van de stichting zullen de documentaire inleiden. Tickets slechts € 5 !


EXTRA VOORSTELLING!


Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Door middel van een prachtige en fascinerende fotografische reis door 10 verschillende landen, die gekenmerkt worden door hun relatie met water, beleeft u hoe water ons vormt en hoe wij water vormen. De opnamen van (water)landschappen van over de hele wereld zijn uiterst imponerend. Door de verschillende verhaallijnen door elkaar te monteren, schept Baichwal een aantal opmerkelijke contrasten in de wereldwijde toepassingen van water. Burtynsky toont water als eerste levensbehoefte, verdienmodel en woonplaats, en onderdeel van religie, als entertainment en als bron van zuiver esthetisch genot.


Gouden Palm 2014


Taal:
Turks & Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Dit jaar ging de felbegeerde Gouden Palm voor Beste Film tijdens Filmfestival Cannes naar het epos WINTER SLEEP. Dit prachtige epos is vanaf de eerste tot en met de laatste minuut een genot om naar te kijken: niet alleen vanwege het verhaal en de acteurs, maar ook vanwege het adembenemende berglandschap waarin de Anatolische paarden vrij rondlopen. Wanneer de rijke, zelfgenoegzame Aydin door een klein incident geconfronteerd wordt met zijn plaats en houding ten opzichte van zijn medemensen, ontspint zich een indringend, meeslepend verhaal, waarin op fenomenale wijze intermenselijke machtsrelaties worden blootgelegd.Taal:
Hindi
, ondertiteling:
Nederlands

Naar aanleiding van de opdeling van India in 1948 verhuist Umber Singh met zijn zwangere vrouw en dochters van Pakistan naar India. Het leven ziet er daar een stuk rooskleuriger uit. Na 3 dochters gekregen te hebben, heeft hij nu de hoop en verwachting dat zijn vrouw een zoon zal baren die de familie dynastie voort zal kunnen zetten. Het geslacht van het kindje Kanwar blijkt echter onduidelijk en het kind wordt als jongen opgevoed.Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

De Argentijnse film Wild Tales is een collage van 6 verschillende absurde, komische verhalen, waarin getergde mensen de controle verliezen,. Deze heerlijke satire op de Argentijnse samenleving, waar een een cultuur van corruptie, bureaucratie en ongelijkheid heerst ontving na afloop van de première tijdens filmfestival Cannes een 10 minuten aanhoudende staande ovatie en trok in Argentinië een miljoenen publiek.


MovieWeekend 2015

IFFR 2015

Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Filmfestival Rotterdam 2015 selecteerde ‘Girlhood’ als voorpremière titel. Dit energieke coming-of-age-drama van Céline Sciamma met een jonge, sterk overtuigende cast is een van de meest vitale ‘coming-of-age’ films van de afgelopen jaren. Waar ‘Boyhood’ gaat over het opgroeien van een kansrijke, blanke jonge man in een beschermde omgeving, zien we in ‘Girlhood’ hoe een gekleurd tienermeisje in een onbeschermde omgeving, zich niet neerlegt bij haar ‘lot’ en het heft in eigen hand neemt. Het leverde een heerlijke film op.


MovieWeekend 2015


Taal:
Ukraiens
, ondertiteling:
Engels

De protesten tegen Yanukovych, de door-en-door corrupte president van Oekraïne, waren vanaf november 2013 maandenlang vrijwel dagelijks in het nieuws. En ook daarna bleef Oekraïne het nieuws domineren. De van oorsprong Oekraïense filmmaker Sergej Loznitsa portretteert een ontwakend volk, dat ‘nee’ zegt tegen de vazal van Poetin en ‘ja’ tegen de Europese Unie. De film vermijdt sensatiebeluste beelden en concentreert zich op de solidariteit, de passie, het doorzettingsvermogen en de hoop van de demonstranten.


MovieWeekend 2015


Taal:
Engels & Deens
, ondertiteling:
Nederlands

De ijskappen smelten en dat zal onmiskenbaar een uitwerking hebben op de wereld zoals we die nu kennen, maar is dat eigenlijk wel een slechte zaak? Wat of wie komt er na ons? Een grote driemaster gevuld met een groep avontuurlijke kunstenaars en wetenschappers zet koers naar de snel smeltende ijswereld van Groenland. Het wordt een epische tocht met grote gevoelens en een bevrijdende dosis humor.Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Hypnotiserende, huiveringwekkende en erotiserende thriller, die 15 filmprijzen won, Actrice Scarlett Johansson schittert als buitenaards wezen Laura. In het Schotse landschap verleidt ze als aantrekkelijke jonge vrouw diverse mannen om haar honger en (bloed)dorst te stillen. Zelden dwaalde een ruimtewezen zo stil, ontheemd en hunkerend over aarde als de heldin van dit geestverruimende horrorsprookje.Oscar inzending IJsland

Taal:
IJslands
, ondertiteling:
Nederlands

In deze IJslandse Oscarinzending van 2014 staan paard en mens centraal. Naast de schitterende landschappen en droge IJslandse humor stelen vooral de paarden de show. Met zijn zwart komische, naar surrealisme neigende moderne western, bewijst regisseur Erlingsson zich als de IJslandse Alex van Warmerdam die de grenzen van een kleine, geïsoleerde beschaving verkent.Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
Geen

In 2013 maakte het Concertgebouworkest een wereld-tournee om het 125-jarig jubileum te vieren. Regisseuse Heddy Honigmann reisde mee en maakte een film waarin zichtbaar en voelbaar wordt hoe muziek mensen kan samenbrengen en ontroeren. Zij laat dit in korte episodes zien, waarbij het vooral de kleine momenten zijn die de meeste emoties oproepen.7 Italiaanse Golden Globes

Taal:
Italiaans
, ondertiteling:
Nederlands

Deze stijlvolle boekverfilming en winnaar van 7 Italian Golden Globes is de Italiaanse Oscarinzending. De film begint op een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië, waar een fietser van de weg wordt gereden. Vervolgens zien we de gevolgen van deze gebeurtenis voor 2 zeer verschillende gezinnen: dat van Dino en zijn tienerdochter en dat van de steenrijke Giovanni en zijn vrouw Carla. Het resultaat is een meeslepende, zorgvuldig geconstrueerde 'whodunnit'.


One-World-Week

Wageningen UR

Special Jury Award IDFA 2013

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Engels

Nelson Mandela's aanpak van vrijheid, vergeving en verzoening heeft mensen geïnspireerd over de hele wereld. Toch is na 2 decennia democratie Zuid-Afrika nog niet het land dat Mandela voor ogen had. Aan de hand van een fictieve brief aan Mandela spreekt regisseur Khalo Matabene met schrijvers, staatslieden, kunstenaars en denkers, waaronder de Dalai Lama. Bekroond met de Special Jury Award (IDFA 2013).Taal:
Noors
, ondertiteling:
Nederlands

Nils leidt een rustig leventje als sneeuwruimer in het Noorse berglandschap. Wanneer blijkt dat zijn zoon het slachtoffer is geworden van een drugsoorlog, zint Nils op wraak. Dat klinkt serieus, maar de film is vooral een heerlijke, inktzwarte komedie. De wereld waarin het verhaal zich afspeelt is bevolkt met gangsters die maffe namen hebben als De Chinees, Wingman en Strike. Nils komt ze allemaal tegen, onderweg naar de meedogenloze maffiabaas De Graaf die de show steelt als veganistische, groentesapjes drinkende vader.Taal:
Nederlands & Engels
, ondertiteling:
Nederlands

In een verlaten kerk met een groep daklozen als publiek worden delen van Bachs meesterwerk de Mattheus Passion ten gehore gebracht door The Bach Choir & Orchstra o,l.v. Pieter Jan Leusink. Daarbij vertellen onder andere een operaregisseur, schrijfster, danser en dirigent Leusink unieke persoonlijke verhalen over de positieve invloed die deze muziek op hun leven heeft gehad. De kracht en troost die het muziekstuk geeft, zijn invoelbaar en herkenbaar in deze prachtig geschoten film.Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Na een relatie van 39 jaar treden kunstschilder Ben en pianoleraar George eindelijk in het huwelijk via een idyllische ceremonie in hun geliefde stad New York. Voor de katholieke school waar George werkt, is dit echter een reden om George te ontslaan. Hun relatie wordt vervolgens flink op de proef gesteld als ze hierdoor hun woning moeten verkopen en aangewezen zijn op tijdelijk onderdak bij familie en vrienden.20 filmprijzen (o.a. Robert Altman)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

De jaren 70 zijn net begonnen als privédetective 'Doc' besluit op zoek te gaan naar de verdwenen minnaar van zijn ex-vriendin. Al snel raakt hij verzeild in een vreemde wereld vol onbetrouwbare, gevaarlijke figuren. "Inherent Vice" zit vol kleurrijke types, anarchistische humor, abrupte wendingen, levendig acteerwerk, prachtige beelden en treffende muziek. De film is zowel een ‘film noir’ als absurdistische komedie die de tijdsgeest treffend weet te vatten.Taal:
Zuid-Limburgs dialect
, ondertiteling:
Nederlands

Na het sluiten van de mijnen in Zuid-Limburg konden veel ex-mijnwerkers niet ontkomen aan het lot van een marginaal bestaan. Lei is zo’n ex-mijnwerker die als kruimelcrimineel het hoofd boven water weet te houden. Al zijn zoon Jeffrey begin 20 is en ook kiest voor de misdaad, dreigt hij hem kwijt te raken. De overtuigingskracht van de film komt tot stand doordat alles zo precies en levensecht is.44 filmprijzen (o.a. Oscar muziek)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Selma is de verfilming van het waargebeurde verhaal over een strijd die leidde tot één van de grootste historische overwinningen van de Burgerrechtenbeweging in de USA. Nadat In 1965 een demonstratie van de Afro-Amerikaanse bevolking voor gelijk stemrecht in het stadje Selma eindigde met bruut, racistisch politiegeweld, organiseert Martin Luther King één van de meest massale protestmarsen ooit.


Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945

Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
Geen

Deze indringende, persoonlijke familiegeschiedenis van regisseur Hella de Jonge vertoont Movie W in samenwerking met Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Dankzij een doos met familiedocumenten, bezoeken aan beladen herinneringsplekken aan WO II, maar bovenal door open gesprekken, komen dochter Hella en haar 88-jarige vader Eli Asser na een bijna levenslange moeizame relatie alsnog tot elkaar.3 filmprijzen (Venetië, Palm Springs, Chicago)

Taal:
Pools
, ondertiteling:
Nederlands

Aangrijpende biopic over het leven van Lech Walesa die als dokwerker uitgroeide tot nationale verzetsheld en uiteindelijk tot president van het nieuwe vrije Polen. Gebruikmakend van archiefbeelden en met aandacht voor het privé-leven van Walesa weet regisseur Wadja de metamorfose van een eenvoudige arbeider tot Charismatische leider in een boeiende, meeslepende film te vatten.15 filmprijzen, waarvan 3 in Cannes

Taal:
Gebarentaal
, ondertiteling:
Geen

Door kenners wordt dit keiharde liefdesverhaal (met dialogen in gebarentaal) beschouwd als de mooiste/meest vernieuwende film van 2014. De dove Sergej vecht zich een weg naar boven in een amorele wereld van geweld, criminaliteit en prostitutie. Dit verandert als hij verliefd wordt op één van de hoertjes, waardoor ook de moraal in zijn leven komt. Dat heeft grote consequenties voor alle betrokkenen. De film won 15 Awards.Gouden Leeuw (Venetië 2014)

Taal:
Zweeds
, ondertiteling:
Nederlands

Deze heerlijke droogkomische raamvertelling, vormt het laatste deel van Anderssons trilogie over het menselijk bestaan. De regisseur ontving er de Gouden Leeuw voor tijdens Filmfestival Venetië. Met een meesterlijk gevoel voor pakkende, droge humor, een briljante enscenering en perfecte timing schetst Andersson een adembenemende wereld vol absurde dromen en herkenbaar menselijk gedrag.Prijs 'Kristallen Film'

Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
Engels

Deze winnaar van de prijs 'Kristallen Film' biedt een interessante blik achter de schermen van misschien wel het beste Nederlandse restaurant ooit. Het toont de zielenroerselen van een briljante kok die het zakelijk aan niets ontbreekt, maar emotioneel het nodige te verstouwen krijgt. Op het hoogtepunt van zijn carrière neemt hij een radicale beslissing....8 Awards, 2 Oscarnominaties

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Waargebeurde roadmovie. De 26-jarige Cheryl (Reese Witherspoon) besluit in 1995 om ongetraind in haar eentje de ‘Pacific Crest Trail’ te lopen: een prachtige maar loodzware voettocht van ruim 1.700 kilometer van Mexico naar Canada. Ze doet dit om een reeks tragische persoonlijke ervaringen te verwerken en weer tot zichzelf te komen. De tocht zal haar leven voorgoed veranderen.Grand Prix (Cannes 2014)

Taal:
Italiaans
, ondertiteling:
Nederlands

Een jong imkergezin leeft teruggetrokken op het platteland in het grensgebied tussen Toscane en Umbrië. Hun levenswijze en harmonie worden ruw verstoord wanneer een televisieploeg neerstrijkt voor een reality show. Dit sprankelende Italiaanse pastorale drama over een gezin en de rol van het landschap, de landbouw en de lokale tradities won in 2014 de prestigieuze Grand Prix tijdens filmfestival Cannes. Verhaal, gelaagdheid en esthetiek vormen een prachtige eenheid


Filmmuseum EYE

Blue Ribbon Award for Best Actress

Taal:
Japans
, ondertiteling:
Nederlands

Japan eind jaren 50. De jonge vrouw Kiyoko wil trouwen met de man van haar keuze. Ze gaat daarbij in tegen de toenmalige traditie van gearrangeerde huwelijken. Er volgt een subtiele strijd tussen vader en dochter. Movie W vertoont deze digitaal gerestaureerde filmklassieker als onderdeel van een Ozu-retrospectief van filmmuseum Eye. Een mooie kennismaking met het werk van deze meester van de nuance.o.a. British Independent Film Award

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Pakkende satire op de muziekindustrie, sterrendom en sociale media. De excentrieke band ‘The Soronprfbs’ staat onder leiding van de innemende, mysterieuze Frank die dag en nacht een gigantisch hoofd van papier-maché draagt en gezien wordt als een muzikaal genie. De band trekt zich terug op het platteland om gedurende een jaar een nieuw album op te nemen. Het nieuwe talentloze bandlid Jon slooft zich uit om geaccepteerd te worden. Hilarische muzikale conflicten volgen.17 prijzen + Oscarnominatie

Taal:
Arabisch + Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en hun dochter Toya in de woestijn buiten de stad Timbuktu in Mali. In tegenstelling tot de stad, waar de religieuze fundamentalisten heersen, is het een vredige plek. Alles verandert wanneer Kidane betrokken raakt bij een incident met de visser Amadou. Ook hij wordt nu geconfronteerd met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters. De film kreeg een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film en won 17 prijzen op filmfestivals wereldwijd.o.a. 3 prijzen Filmfestival Venetië

Taal:
Frans + Arabisch
, ondertiteling:
Nederlands

In 1954 krijgt Daru, een leraar in een afgelegen Algerijns dorp, de opdracht een man naar de Franse rechtbank te begeleiden in een nabijgelegen stad. Tijdens de zware tocht door het Atlasgebergte groeit er langzaam een band tussen de twee mannen die moeten vechten voor hun vrijheid. Deze mix van thriller, oorlogsdrama en Noord-Afrikaanse western bevat prachtige beelden van het Algerijnse landschap. De betoverende mooie soundtrack is van Nick Cave en Warren Ellis.Publieksprijs filmfestival Annecy

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Bekroond klei-animatie griezelsprookje, gebaseerd op de eeuwenoude legende "Santa Compaña" uit het Spaanse Galicië . Ramón ontsnapt uit de gevangenis en gaat vermomd als pelgrim op weg naar een bergdorpje waar een juwelenbuit begraven ligt. Het dorpje blijkt verlaten op een paar oudere mensen na. Tijdens de nacht doet Ramón een huiveringwekkende ontdekking. Zal hij het er levend van afbrengen of wordt hij slachtoffer van een eeuwigdurende vloek?4 Cannes Awards + 3 Césars

Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Deze met prijzen overladen Franse feelgood film vertelt op komische wijze het liefdesverhaal van Arnaud en Madeleine. De rustige zomer die Arnaud voor ogen had, wordt verstoord als hij tomboy Madeleine ontmoet. Madeleine bereidt zich voor op 'het einde der tijden' en meldt zich aan bij het leger voor een survivaltraining. Arnaud neemt de dingen liever zoals ze komen, maar verliefd als hij is, wijkt hij niet van haar zijde. Voorafgaand aan de hoofdfilm wordt de kortfilm IF. vertoond. Actrice/schrijfster Shanice Kamminga is zaterdag 20 juni te gast bij Movie W.Taal:
Arabisch + Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Deze poëtische en visueel overweldigende speelfilm gaat over het verlangen naar vrijheid, om te gaan en staan waar je wilt en te zijn wie je wil zijn. De jonge visser Fettah is vastberaden om op zijn surfplank vanuit Marokko via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen: een heroïsche tocht van zo'n 1.000 km. Via flashbacks komt de kijker steeds meer te weten over zijn drijfveren achter deze zware en eenzame tocht.7 Awards

Taal:
Farsi
, ondertiteling:
Nederlands

Stijlvol, komisch en ultracool zijn understatements voor deze unieke thriller. In de schaduwen van Bad City doolt een meisje rond. In een hijab en streepjes t-shirt, de straatverlichting ontwijkend, achtervolgt ze de bewoners. Als het nodig is laat ze haar vampiertanden zien. Het stadje is een wetteloos gat vol onderwereldfiguren, drugsverslaafden en pooiers. Als ze op een nacht alleen naar huis loopt, ontmoet ze Arash, een Iraanse James Dean lookalike compleet met klassieke Amerikaanse wagen en een peuk in zijn mondhoek. In het holst van de nacht springt de liefdesvonk over....