Filmarchief (website)

Hier vindt u alle films die we gedraaid hebben vanaf augustus 2014 en die gepubliceerd zijn via deze website. Eerdere voorstellingen kunt u vinden in het folder-archief.


Best Actor (Certain Regard Cannes)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Charlie woont in een afgelegen Aboriginalgemeenschap in Australië. Naarmate de regering haar controle over de traditionele levenswijze van de gemeenschap opvoert, raakt Charlie zichzelf kwijt tussen de twee culturen. Steeds vaker botst hij met de politie en wanneer zijn geweer, speer én de jeep van zijn beste vriend geconfisceerd worden, is de maat vol. Charlie trekt in zijn eentje de wildernis in om er te gaan leven op de oude manier. Maar het leven is veranderd sinds de tijd van zijn voorouders.....Cristal + Audience Award Annecy

Taal:
Geen gesproken dialogen
, ondertiteling:
Nederlands

Het vrolijke plattelandsjongetje Cuca neemt je mee op een reis door een wonderschone, geanimeerde wereld, geïnspireerd op Brazilië. Hij trekt door fantastische landschappen en vreemde steden. Betoverend door haar verbeeldingskracht en kleurenrijkdom, ondersteund door de prachtige, swingende muziek. Maar ook verbeeldt de film de blik van de filmmaker op het zielloze proces van massaproductie en de gevolgen van globalisering. De film won in 2014 de belangrijkste prijs in animatie: de Cristal voor beste film. Een verrukkelijke kijkervaring voor zowel jong (vanaf 6 jaar) als oud.Taal:
Russisch
, ondertiteling:
Nederlands

Sprookjesachtige, visuele roadmovie, door de uitgestrekte steppen van Kirgizië. Nadat zijn vriendin Vera hem verteld heeft dat ze zwanger is, en niet weet wie de vader is, gaat Emo op reis. Hij verlaat Vera en de stad, en keert terug naar zijn geboortegrond, het land van de Kurai, om uit te zoeken welke richting hij aan zijn leven moet geven.Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
n.v.t.

De nieuwste Alex van Warmerdam film heeft de vorm van een spannende (polder-)western, waarbij twee mannen elkaar met geschut belagen in een typisch Hollands rietlandschap. De verwikkelingen staan daarbij bol van gortdroge humor en heerlijke, hilarische dialogen. Schneider krijgt de opdracht schrijver Ramon Bax om te leggen. Het wordt geen makkelijke klus, waarbij niets is zoals het lijkt...Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Zinderende zigeunerfilm met een beladen ‘Romeo & Julia’ verhaal, vol passie en doordrenkt met heerlijke muziek. Wanneer het uitgehuwelijkte Turkse meisje Nil Terzi op de dag van de geplande bruiloft ontsnapt en vlucht met een Spaanse zigeuner, gaat de gedreven jongerenwerkster Geronimo alles op alles zetten om de twee geliefden te beschermen tegen hun families. Met een formidabele Céline Sallette als de sterke doch kwetsbare, volkse beschermengel Geronimo.


Seriously Sustainable Week

o.a. St. Otherwise / St. RUW

Taal:
Engels e.a.
, ondertiteling:
Engels

De mijnbouw en winning van natuurlijke hulpbronnen bedreigen het milieu, mensen en gemeenschappen over de hele wereld. Gedurende 4 dagen staan de effecten voor de oorspronkelijke, inheemse bevolking centraal. De openingsavond brengt de gevolgen van de hedendaagse goudkoorts voor inheemse groepen in beeld in Papua Nieuw Guinea en in Canada, Wat is de impact voor hun leefomgeving, heilige gronden en cultuur? Speciale voordelige ticket tarieven.


Seriously Sustainable Week

o.a. St. Otherwise / St. RUW

Taal:
Engels
, ondertiteling:
n.v.t.

In de tweede film zien we hoe Aboriginals in Australië zich verweren tegen de sterk opkomende mijnbouw en haar verwoestende effecten. De inheemse bevolking van Hawaï past haar ecologische en spirituele methoden toe voor herstel van het eiland Kaho’olawe. Speciale voordelige ticket tarieven.


Seriously Sustainable Week

o.a. St. Otherwise / St. RUW

Taal:
Engels e.a.
, ondertiteling:
Engels

Op de derde festivaldag bezoeken we volkeren in Altaj (Rusland) en indianen in Noord Californië. Wat is de impact van grootschalige bouwprojecten en de toeristenindustrie voor hun leefomgeving, heilige gronden en cultuur? Speciale voordelige ticket tarieven.


Seriously Sustainable Week

o.a. St. Otherwise / St. RUW

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Engels

Slotfilm van het van het festival. Het Mexicaanse, mystieke Wixarika volk, de Huicholes, voeren een aangrijpende strijd om hun heilige plaats, de Wirikuta, te redden. De mijnbouwactiviteiten verwoesten hun kwetsbare cultuur en de biodiversiteit van dit unieke landschap, dat op de UNESCO lijst van werelderfgoed is geplaatst. Hun ongelijke en controversiële strijd geeft aanleiding tot een wereldwijde discussie over het behoud van oude, culturele waarden versus de exploitatie van de natuur in het belang van economische ontwikkeling. Speciale voordelige ticket tarieven.Taal:
Italiaans
, ondertiteling:
Nederlands

Deze Italiaanse realistische, feelgood film vertelt op plezierige wijze het verhaal van 3 vrouwen anno 2014: de zussen Adele en Maria en dochter Ina. Door de economische crisis moeten ze hun huis verkopen. Ze verhuizen naar het pittoreske dorpje aan de Salentijnse kust, waar hun familie oorspronkelijk vandaan komt.Gouden Beer (Berlijn 2015)

Taal:
Perzisch
, ondertiteling:
Nederlands

Jafar Panahi rijdt als taxichauffeur door de levendige en kleurrijke straten van Teheran. Met een kleine camera op het dashboard filmt hij de openhartige passagiers terwijl hij ze interviewt. Het resultaat is een zowel komische als aangrijpende schets van het dagelijks leven in de Iraanse hoofdstad, waarmee de regisseur tevens de regels van censuur in zijn land aan de kaak stelt. Winnaar Filmfestival Berlijn 2015.


Seriously Sustainable Week

WUR

Taal:
Lao / Engels / Frans
, ondertiteling:
Engels

Wanneer westerse backpackers arriveren in een dorpje, gelegen in de ongerepte binnenlanden van Laos, blijkt hun komst een ontwrichtende werking te hebben op de plaatselijke bevolking. Deze prachtig gefilmde, intrigerende documentaire veroordeelt niet, maar brengt op een kritische wijze de culturele crash in beeld door middel van niet mis te verstane beelden en scènes.


Filmklassieker


Taal:
Tsjechisch
, ondertiteling:
Nederlands

Deze filmklassieker, verkozen tot beste Tsjechische film ooit, is in Nederland voor het eerst op het grote doek te zien....en bovendien in een prachtig digitaal gerestaureerde versie! De epische vertelling vol actie en hartstocht is geïnspireerd door een middeleeuwse, Tsjechische legende en wordt wel omschreven als "een onontdekte mijlpaal uit de filmgeschiedenis" !10 Goyas (Spaanse Oscars)

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Twee tiener zusjes verdwijnen onder verdachte omstandigheden in een afgelegen dorpje in de diepe moeraslanden van Zuid Spanje, begin jaren 80. Twee politieagenten proberen het raadsel op te lossen. De inwoners met hun verborgen agenda’s en geheimen, blijken een ongekend gevoel van saamhorigheid te hebben. Mede dankzij de visuele pracht werd deze sfeervolle, geraffineerde thriller bekroond met 10 Goya’s (Spaanse Oscars) .Winnaar in Venetië (Horizon sectie)

Taal:
Arabisch
, ondertiteling:
Nederlands

Het is 1916. De jonge 12-jarige bedoeïen Theeb volgt stiekem zijn volwassen broer, die twee ongenode gasten langs een gevaarlijke route door de Jordaanse woestijn gidst. Nadat de groep is overvallen moet de jongen onverwacht alleen zien te overleven in deze gevaarlijke woestijn. Zo megalomaan episch als "Lawrence of Arabia" was, zo puur en doeltreffend is het bekroonde speelfilmdebuut Theeb, dankzij een perfect gekozen cast, cinematografische gratie en aandacht voor detail.Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

In deze fijnzinnige tragikomedie is zowel ruimte voor humor als diepgang. Josh en zijn vrouw Cornelia leiden een droomleven in New York. Wanneer al hun vrienden aan gezinsuitbreiding beginnen, merken Josh en Cornelia echter dat ze toch niet meer zo jong zijn als ze zelf dachten. Net op dat moment komt een stel hippe twintigers hun leven binnengewandeld. Hun enthousiasme en zelfvertrouwen slaat over op de twee veertigers. Hoe lang zal hun verjonging standhouden?


Filmklassieker


Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Deze klassieke, beklemmende sciencefictionfilm uit 1956 is opnieuw uitgebracht in een prachtig, digitaal gerestaureerde bioscoopversie. Bewoners van een sympathiek Amerikaans stadje worden in hun slaap één voor één overmand door gigantische peulen die hen in gevoelloze klonen van zichzelf veranderen. Eenmaal getransformeerd zijn ze willoze dubbelgangers in handen van een onbekende macht. Dr. Bennell bindt de strijd aan met de volgzame, emotieloze klonen. Maar is het voldoende?Grand Jury Prize (Sundance 2015)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Dit wonderbaarlijke verhaal gaat over zes getalenteerde, onbevangen broers die geïsoleerd opgroeiden binnen de muren van een New Yorks appartement, waar ze door de jaren heen duizenden films keken en vele naspeelden. "The Wolfpack" werd tijdens het Sundance Filmfestival 2015 bekroond met de Grand Jury Prize.


Food4All

OtherWise, FIAN, ILEIA, RUW, Toekomstboeren

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Geen

Inhabit introduceert permacultuur: een ecologische visie op het oplossen van problemen in agricultuur, economie, bestuur, etc. De film toont verschillende projecten, concepten en mensen en is een oproep om tot actie over te gaan. Inhabit ontving dit jaar vele prijzen. Fiona Morris, ecological designer of Atelier Rabbit, zal de film inleiden en na afloop is er een Q&A. Toegang slechts € 2Silver Bear Berlin 2015 + 10 others

Taal:
Duits
, ondertiteling:
Nederlands

In deze beklemmende, aangrijpende thriller ontmoet de Spaanse Victoria vier jongens tijdens het bruisende nachtleven van Berlijn. In eerste instantie is het niets meer dan een willekeurige ontmoeting, maar al snel blijkt dat Sonne en zijn vrienden zwaar in de problemen zitten. Victoria gaat een nacht lang nietsvermoedend op in hun avontuur en wordt meegezogen in criminele acties. Film is bekroond met vele prijzen o.a. tijdens Filmfestival Berlijn 2015.Prize Ecumenical Jury (cannes 2015)

Taal:
Italiaans
, ondertiteling:
Nederlands

De nieuwste film van Nanni Moretti is een meesterlijke mix van humor en verdriet. Regisseur Margherita zit midden in de draaiperiode van haar nieuwe film, als ze hoort ze dat haar moeder niet lang meer zal leven. Als tegenwicht in het verhaal van 'Mia Madre' is er een onhandelbare Amerikaanse acteur die voor veel hilarische momenten zorgt.Grand Jury Prize (Sundance 2015)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Revisionistische western die een nieuwe filmische blik op het Wilde Westen werpt. De 16-jarige welopgevoede Jay, besluit anno 1870 om naar het ruige Colorado te reizen in de hoop zich te herenigen met zijn grote liefde Rose. Silas biedt hem tegen betaling bescherming. Hij kent als geen ander de gevaren van de ongerepte wildernis. De film won tijdens Sundance 2015 de Grand Jury Prize en regisseur John Maclean werd uitgeroepen tot een van de meest verrassende filmmakers van deze tijd.Prijzen 2015: Berlijn en Sundance

Taal:
Portugees
, ondertiteling:
Nederlands

Val woont al zo'n twintig jaar als huishoudster en nanny in de luxe villa van dr. Carlos en mevrouw Barbara in São Paulo. Haar dochter Jessica heeft ze al zo'n tien jaar niet gezien wanneer zij in São Paulo komt studeren en tijdelijk bij de familie intrekt. De zelfverzekerde en eigenwijze Jessica weigert de huisregels te accepteren en gaat vrij haar eigen gang. Het sociale ongemak rond klassenverschillen in modern Brazilië is meesterlijk uitgewerkt in dit lichtvoetige drama. met veel ruimte voor humor.


Film + live performance (piano)

't Venster

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Liefdevol portret van de beroemde Amerikaanse concertpianist Seymour Bernstein (1927), die op zijn vijftigste voor het laatst optrad en sindsdien nieuw, aanstormend talent begeleidt naar zowel succes als levensgeluk. Bernstein inspireert velen door zijn humor en zijn onbegrensde liefde voor de klassieke muziek. De filmvoorstellingen worden live ingeleid met een kort, klassiek piano solowerk (pianiste Annemarie Zweers).


Climate Change Conference Paris 2015

WIMEK-SENSE

Sundance 2012, Emmy Award 2014

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Geen

Bekroonde natuurdocumentaire van smeltende gletsjers in Groenland, IJsland en Alaska waarbij de effecten van klimaatverandering zowel prachtig als dramatisch in beeld zijn gebracht. Deze speciale, gratis toegankelijke filmvoorstelling wordt verzorgd door WIMEK( Wageningen Institute for Environment and Climate Research) en onderzoeksschool SENSE naar aanleiding van de Climate Change Conference Paris 2015. Aansluitend discussie met Rik Leemans over de (verwachte) resultaten van de VN-conferentie.


Climate Change Conference Paris 2015


Taal:
o.a. Nederlands
, ondertiteling:
Engels

In het kader van de Climate Change Conference Paris 2015 vertoont Movie W deze recent gemaakte film over kunstenaar/ klimaatvisionair Peter Westerveld. Met zijn landschapskunst in Oost-Afrika wilde hij de erosie te stoppen, drinkwater voor mens en dier bewerkstelligen en grootschalige herbebossing genereren via natuurlijke processen. Bij de voorstelling op woensdag 9 december zal special guest regisseur Mariëtte Faber een korte inleiding geven op haar film.


Kerst 2015: Bethlehem

Palestina Link

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Geen

In samenwerking met Palestina Link en met het oog op aankomende Kerst vertoont Movie W eenmalig deze bijzondere documentaire, die vooralsnog niet is uitgebracht in Nederland. De film is een intiem en aangrijpend portret van de diverse inwoners van Bethlehem, een stad die model staat voor het multireligieuze Midden-Oosten. Regisseur Leila Sansour zal aanwezig zijn om haar film te introduceren en vragen te beantwoorden.20 filmprijzen

Taal:
Turks
, ondertiteling:
Nederlands

De zussen Lale, Nur, Ece, Selma en Sonay vieren op onschuldige wijze het einde van hun schooljaar, waarna ze bestempeld worden als de schande voor de familie. De meiden laten zich niet intimideren en slaan aan het rebelleren. De balans tussen luchtigheid en drama is perfect in dit Turkse familiedrama dat dit jaar de Franse inzending voor de Oscars was.


Kerst 2015: filmklassieker


Fipresci (Venetië '96), César ('97)

Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Prachtige, ontroerende debuutfilm van Sandrine Veysset uit 1996, onlangs heruitgebracht in een digitaal gerestaureerde bioscoopversie. De film is zowel een documentair verslag van het harde boerenbestaan als een ode aan een moeder van 7 kinderen die haar gezin onderhoudt en beschermt. Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van de kinderen. Zal hun moeder het blijven redden, nu de Kerst nadert?Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Nieuwste film van Anton Corbijn. In 1955 maakt Life-fotograaf Dennis Stock een later wereldberoemde foto van de dan nog vrij onbekende acteur James Dean. als de rebelse twintiger. Omdat Dean destijds nog niet beroemd was, zijn ze beiden gelijkwaardig. We zien hoe Dean worstelt met zijn aanstaande roem en hoe Stock klem zit in een ongelukkig huwelijk en wegloopt voor zijn rol als vader. Film zet fraai tijdsbeeld neer van de jaren 50 in de USA.


Voorpremière IFFR 2016


Beste Cinematografie (Venetië 2015)

Taal:
Nauvhal
, ondertiteling:
Nederlands

Voorpremière van het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2016. Tanna is een prachtig gefilmd Romeo en Julia-verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen bij een van de laatste traditionele stammen op het afgelegen eiland Tanna, in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan. Tijdens het afgelopen Filmfestival Venetië won de film onder andere de Fedeora Award voor Beste Cinematografie.Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Visueel overdonderende, seksueel broeierige, gotische horrorfilm van maestro Guillermo del Toro. Het verhaal speelt eind 19e eeuw. De jonge spiritistische Edith verhuist met haar nieuwe nieuwe geliefde Thomas naar het Engelse Cumberland, waar ze een gigantisch huis gaan bewonen. Het huis blijkt een personage op zich, dat kraakt en zucht terwijl de gemoederen hoog oplopen. Edith probeert met haar speciale vermogens de raadsels op te lossen, terwijl het huis langzaam wegzakt in de rode klei....


MovieWeekend 2016


Beste Film (Oostende 2015)

Taal:
Frans
, ondertiteling:
Engels

In deze zowel muzikaal als visueel verbluffende film reconstrueert regisseur Peter Krüger het verhaal van Raymond Borremans die begin vorige eeuw de allereerste encyclopedie van het Afrikaanse continent samenstelde, maar overleed bij de letter N. Vandaag dwaalt zijn rusteloze geest door West-Afrika op zoek naar een nieuwe bestemming. Hij wil zijn werk alsnog afmaken…..


MovieWeekend 2016


Beste NL documentaire (IDFA 2015)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Op sprookjesachtige wijze verkent 'A Strange Love Affair with Ego' de grens tussen gezonde en ongezonde zelf-liefde, met als leidraad de hechte band tussen twee zussen. Ester volgt haar zus Rowan in verschillende levensfases. Gaandeweg ontdekt ze hoe de Supervrouw die ze als kind zo bewonderde nooit heeft bestaan. En net als in de Griekse mythe over de beeldschone Narcissus die op zijn eigen spiegelbeeld verliefd wordt, verandert Rowans zelfverzekerdheid in grootheidswaan. Bekroond als Beste Nederlandse documentaire tijdens IDFA 2015!


MovieWeekend 2016


Oscarnominatie

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Zangeres Amy Winehouse behoort met haar fenomenale stem en muzikale talent tot één van de grootste muzikale iconen van deze eeuw. De film AMY is een modern, aangrijpend en onmisbaar portret met nooit eerder vertoonde archiefbeelden en tot nu toe onbekende nummers.


MovieWeekend 2016


Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
Geen

Beeldschone, nieuwe animatiefilm voor kinderen (en volwassenen) vanaf 7 jaar! Sasha is een slim en doortastend meisje dat eind 19e eeuw opgroeit in St. Petersburg. Ze is een groot bewonderaar van haar opa, een bekende ontdekkingsreiziger die niet meer terugkwam van zijn reis naar de Noordpool. Nadat Sasha zijn reisplan ontdekt, sluit zich aan bij de bemanning van een schip en vaart samen met hen naar het verre Noorden.Ze is dapper en vastberaden en weet met haar charmes uiteindelijk iedereen mee te krijgen in haar ontdekkingsreis.


MovieWeekend 2016


Taal:
Niet gesproken
, ondertiteling:
Geen

Uniek: vertoning van de filmklassieker FAUST – EINE DEUTSCHE VOLKSSAGE in de vorm van een filmconcert. Murnau’s meesterlijke bewerking van de oude volkslegende is een van de hoogtepunten uit de periode van de ‘silent cinema’. De live muziek wordt uitgevoerd door Kevin Toma. U belandt via deze sfeerrijke, hypnotiserende film in een totaal ander universum dankzij het briljante camerawerk, lichtgebruik, sets, special effects én acteerwerk. Kevin Toma combineert tijdens zijn begeleidende concert het pianospel met beats, synthesizer en samples, waardoor een zeer ruimtelijke atmosfeer wordt gecreëerd.


MovieWeekend 2016


Taal:
Perzisch
, ondertiteling:
Nederlands

Het Iraanse meisje Sepideh gaat midden in de nacht met andere fanaten er op uit om naar de sterren te kijken. Ze wil niets liever dan van haar hobby haar toekomstige werk maken. De kansen en verwachtingen voor een jonge Iraanse vrouw liggen echter ver verwijderd van Sepideh’s ambities. Maar ze is vastbesloten en blijft volhouden. De opgewekte, relativerende toon van de film wordt onderstreept door gepaste, subtiele humor en de finale is prachtig ontroerend...


MovieWeekend 2016


4 Oscars

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Acteur Thomson was ooit wereldberoemd als superheld Birdman, maar is vervolgens in de vergetelheid geraakt. Hij probeert iets van de waardering van vroeger terug te winnen via een nieuw theaterstuk. Maar voor het stuk in première kan gaan, krijgt hij te maken met zijn opstandige dochter, een verwaande tegenspeler en vooral zijn eigen demonen. De film is een bijtend commentaar op de huidige maatschappij, waarin je alleen nog bestaat als je op Facebook ‘geliked’ wordt of op Twitter ‘trending’ bent. Het onvoorspelbare plot is hallucinerend en bijzonder grappig. 'Birdman' won een record aan prijzen (167), waaronder 4 Oscars in 2015.


MovieWeekend 2016


Certain Regard Jury Prize (Cannes)

Taal:
Zweeds + Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Sterke tragi-komedie, bekroond met onder andere ‘Un Certain Regard Jury prize” tijdens Filmfestival Cannes. Een Zweeds gezin is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie. Tijdens een van de lunches worden ze overvallen door een lawine die alles op zijn kop zet. Ebba roept haar man Tomas om hulp, terwijl ze haar kinderen probeert te beschermen. In plaats van zijn gezin te redden, zet Tomas het echter op een lopen. Hoewel de lawine uiteindelijk geen gevaar heeft opgeleverd, heeft Tomas' instinctieve keuze grote gevolgen met diverse komische taferelen.


MovieWeekend 2016


Special Jury Award (IDFA 2014)

Taal:
Russisch
, ondertiteling:
Nederlands

Yula lijkt een doorsnee tiener en wordt voor het eerst verliefd. Haar leefomgeving is echter op zijn zachtst gezegd buitengewoon: ze woont op de grootste vuilstortplaats van Europa, op 10 kilometer afstand van Moskou. Samen met haar moeder en andere kinderen, dronkaards scharrelt ze rond tussen het vuil, maar blijft altijd optimistisch dromen van een betere toekomst. Bekroond met de Special Jury Award (IDFA 2014) en talloze andere internationale filmprijzen.


MovieWeekend 2016


Editing Award (Sundance 2015)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Begin jaren ‘70 onderneemt een groep jonge activisten uit Vancouver een poging om Nixon’s nucleaire testprogramma te saboteren. Ze kunnen de tests niet verhinderen, maar de impact van hun filmbeelden is enorm. Gesterkt door dit succes zet de groep vervolgens een actie op die hen wereldfaam ging bezorgen. Op heroïsche wijze gaan ze in enkele rubberbootjes een gigantische Russische walvisjager bestrijden. Vanaf dat moment is Greenpeace geboren! De Greenpeace pioniers documenteerden hun acties vanaf het prille begin bijzonder goed, wat resulteerde in deze adembenemende docu-thriller, die onder andere de Editing Award won tijdens het Sundance Filmfestival 2015


MovieWeekend 2016


Certain Regard (Cannes 2014)

Taal:
Hongaars
, ondertiteling:
Nederlands

Lili en haar hond Hagen zijn onafscheidelijk, maar op bevel van de Hongaarse hondenpolitie moet de hond moet weg. Lili's vader rijdt met Hagen naar een buitenwijk en laat het beestje daar achter. Lili begint aan een zoektocht naar haar hond, die zich heeft aangesloten bij een groep radicale zwerfhonden, nadat hij de wreedheid van de mensen heeft ervaren. Samen beramen de honden een opstand tegen alle wrede baasjes.Tijdens Filmfestival Cannes 2014 werd de film onderscheiden met de hoofdprijs Un Certain Regard en werden 2 de honden, die samen de rol van Hagen vertolken, bekroond met de Palm Dog.


Wagenings Volkooren

Best documentary (IDFA 2013)

Taal:
Engels & Bayaka
, ondertiteling:
Nederlands

Bekroond als Beste Documentaire tijdens IDFA 2013. Toen Louis Sarno 25 jaar geleden Bayaka muziek op de radio hoorde, werd hij zo geraakt dat hij besloot de pygmee stam in de regenwouden van Centraal Afrika te bezoeken. Hij bleef er en kreeg een zoon die hij nu meeneemt om hem zijn oude New York te laten zien. Tegelijkertijd maken we uitgebreid kennis met de Bayaka, hun muziek en cultuur. Movie W vertoont deze film eenmalig in samenwerking met het Wagenings wereldmuziekkoor 'Volkooren', dat dit jaar haar 25-jarig bestaan viert.Certain Regard Award (Cannes 2015)

Taal:
Ijslands
, ondertiteling:
Nederlands

De tragikomische speelfilm met schitterende beelden van het IJslandse landschap. Bekroond met hoofdprijs binnen sectie 'Un Certain Regard" (Cannes 2015). De broers Gummi en Kiddi leven als schapenboeren in een afgelegen vallei in IJsland. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Wanneer een ziekte uitbreekt, willen de autoriteiten alle dieren in de vallei ruimen. De broers moeten dan toch gaan samenwerken, om hun dierbare schapen te redden.


IFFR Live première


Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Engels

Movie W is taking part in the IFFR Live program by screening La Novia: a stunningly beautiful adaptation of Federico Garcia Lorca’s acclaimed stage play "Bodas de Sangre”. It tells the story of a love triangle between two men and a woman. The same day of her wedding, the bride and her lover Leonardo escape on horseback to live their love. Their disobedience will have devastating consequences.


Première


Taal:
Engels & Nederlands
, ondertiteling:
Nederlands

Kleurrijke kunstdocumentaire over de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch en zijn fantasierijke voorstellingen waarin de hel en de duivel steeds een vooraanstaande rol spelen. Het Noord Brabants Museum in Den Bosch (de stad van de schilder) organiseert begin 2016 een unieke tentoonstelling ter ere van zijn 500ste sterfdag. De film volgt het onderzoeksteam van Nederlandse kunsthistorici, dat in aanloop naar die tentoonstelling over de wereld trekt om het mysterie van zijn 25 nog bestaande meesterwerken te ontrafelen.


Première


Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

De legendarische blueszangeres Janis Joplin (1943 -1970) had het allemaal: de stem, het charisma, de emoties en de performance. Toch raakte ze de afgelopen decennia geleidelijk in de vergetelheid. Hoe onterecht dat is, zien en horen we in deze documentaire. Prachtig gemonteerd archiefmateriaal, vol interviews met de ster zelf en haar naasten, geven een inkijkje in het talent en de persoon Janis, die hunkerde naar liefde, maar deze nooit vond.22 Awards

Taal:
Georgisch
, ondertiteling:
Nederlands

Zeldzaam filmjuweeltje met beelden van een adembenemende schoonheid. Op een eilandje in een rivier beginnen een oudere boer en zijn kleindochter een hutje te bouwen en maïs te zaaien. Maandenlang werken de man en zijn kleindochter keihard om de oogst op tijd veilig te stellen, waarbij het weer regelmatig genadeloos toeslaat. Af en toe vaart er een boot met soldaten voorbij en op een bepaald moment spoelt een gewonde Georgische soldaat aan.Grand Prix (Cannes 2015)

Taal:
Hongaars
, ondertiteling:
Nederlands

Saul, een Hongaars-Joodse gevangene in het vernietigingskamp Auschwitz, maakt deel uit van het Sonderkommando en werkt in één van de crematoria. Hij lijkt zijn emotie om alles dat hij meemaakt te hebben uitgeschakeld, totdat hij het lijk ziet van een jongen, van wie hij denkt dat het zijn zoon is. Hij zet vervolgens alles op alles om de jongen een Joodse begrafenis te geven. De film bevat ook hoop, want Saul vindt een zinvolle bezigheid om hem door onvoorstelbare, zware omstandigheden heen te slepen. 'Son of Saul won op het filmfestival van Cannes 2015 vier prijzen waaronder de Grand Prix. Onlangs kreeg de film ook een Oscarnominatie.Grand Jury Prize (Berlin 2015)

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Vier katholieke priesters die zich op verschillende manieren hebben misdragen, wonen samen in een afgelegen huisje aan de Chileense kust. De officiële lezing van de kerk is dat de vier godsdienaren tot inkeer moeten komen en hun zonden moeten overzien. Het viertal leeft echter een zeer comfortabel leven. dat wordt pas doorbroken als een vijfde, ‘gevallen’ priester zich meldt….. 'El Club' won o.a. de Grand Jury Prize voor Beste Regie tijdens Filmfestival Berlijn 2015 en kreeg onlangs een Oscarnominatie.Taal:
Japans
, ondertiteling:
Nederlands

De drie zussen Sachi, Yoshino en Chika ontmoeten voor het eerst hun halfzusje Suzu die inmiddels dertien jaar is. De zussen proberen hun kleine halfzusje voor zich te winnen en haar over te halen bij hen te komen wonen. Geleidelijk leren ze haar beter kennen. Ze heeft altijd geprobeerd de perfecte dochter te zijn, maar blijkt nu grote frustraties te koesteren jegens haar moeder. Gelukkig zijn er de drie zussen die haar liefdevol opvangen. Regisseur Koreeda maakte naam met films als ‘Nobody Knows’ en ‘Like Father, Like Son’. Al zijn films gaan over de relatie tussen ouders en hun kinderen.Best Scenario (Berlin 2015)

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Chili, een land met een enorme kustlijn, biedt een bovennatuurlijk landschap van vulkanen, bergen en gletsjers. De poëtische film El Botón de Nácar (The Pearl Button) vertelt de Chileense geschiedenis met het water als metafoor.Guzmán laat in zijn film via adembenemende, mooie beelden zien hoe het water stroomt door de geschiedenis van de inheemse Patagonische bevolking. En hoe het water verbonden was met het lot van de politieke gevangenen onder het voormalige Pinochet regime. Winnaar van de Zilveren Beer voor Beste Scenario tijdens Filmfestival Berlijn 2015.


Giro d'Italia

GFO

Taal:
Nederlands - Italiaans
, ondertiteling:
Nederlands

Wageningen is onderdeel van de 2e etappe van de Giro d'Italia, Op de zondag voorafgaand aan dit grote wielerspektakel kunt u eenmalig een uniek filmprogramma over de Giro beleven: 'Cinema al Giro'. In het het eerste deel ziet u legendarische beelden en reportages over de traditie, de schoonheid, het ongelooflijke afzien en de markante persoonlijkheden die de Giro kleur gaven. Reserveer snel, want vol is vol.


Giro d'Italia

GFO

Taal:
Engels - Italiaans
, ondertiteling:
Engels

Wageningen is onderdeel van de 2e etappe van de Giro d'Italia, Op de zondag voorafgaand aan dit grote wielerspektakel kunt u eenmalig een uniek filmprogramma over de Giro beleven: 'Cinema al Giro'. In het het tweede deel ziet u de opzienbarende documentaire 'Pantani: the Accidental Death of a Cyclist. Voorafgaand vertonen we de 3 winnende korte filmpjes van de competitie 'Fiets Flimnacht 2016'. Reserveer snel, want vol is vol.Taal:
Arabisch
, ondertiteling:
Nederlands

Noha, Soukaina en Randa verkopen hun lichamen aan rijke Arabieren en Europeanen. Hun dagelijks leven heeft weinig gemeen met de uitgelaten partywereld: ze zijn verstoten door hun families. Waardig en geëmancipeerd trotseren ze de maatschappij die hen gebruikt en veroordeelt. De Marokkaanse autoriteiten verboden de film in het thuisland. Weliswaar gedogen de Marokkaanse autoriteiten prostitutie in Marrakech, maar deze dienstverlening aan rijke Saoedi’s en Europeanen hoort zich achter hoge muren af te spelen en er mag geen film over gemaakt worden.Oscar 2016_Best Actress

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

De 5-jarige Jack woont door omstandigheden met zijn moeder in één kamer. De buitenwereld, zo heeft moeder hem verteld, is boosaardig en onveilg. Toch wordt het de hoogste tijd om te ontsnappen…. De zeer jonge acteur Jacob Tremblay (Jack) laat een ongeëvenaard inlevingsvermogen zien en actrice Brie Larson ontving voor haar rol als moeder de Oscar voor Beste Actrice in deze spannende, meeslepende film.Art Cinema Award (Cannes 2015)

Taal:
Inheems & Spaans
, ondertiteling:
Engels

Het Amazonegebied, begin 20ste eeuw. De tijd waarin nieuwe gebieden in kaart worden gebracht en lokale volkeren worden onderdrukt. Hier vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen twee ontdekkingsreizigers en een sjamaan, die samen aan een gevaarlijke tocht door de jungle beginnen. Tijdens die tocht worden ze geconfronteerd met de invloed van de westerse hebzucht en zendingsdrang in het voorheen ongerepte gebied. De film won onder andere de Art Cinema Award tijdens filmfestival Cannes.Best Director (Sundance 2016)

Taal:
Nederlands (Vlaams)
, ondertiteling:
Nederlands

Twee broers runnen samen muziekcafé Belgica. En dat gaat ze goed af, want het wordt dé hotspot van het Gentse nachtleven. De talrijke nachtelijke bacchanalen maken van hun leven een roes: tomeloos, energiek en onbesuisd. Als het zelfverklaarde ‘oord van verderf’ epische proporties gaat aannemen, begint dit leven echter zijn tol te eisen. De muziek (Soulwax) is één van de sterkste troeven van de film. De uitbundige feesten en de hypnotiserende muzikale optredens zijn groots en meeslepend.Taal:
Frans - Pools
, ondertiteling:
Nederlands

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in een Pools nonnenklooster eind 1945. De jonge Franse arts Mathilde repatrieert landgenoten uit Polen via het Franse Rode Kruis. Wanneer ze na een dringend verzoek een nabij gelegen klooster bezoekt, treft ze hoogzwangere nonnen aan. Ze helpt hen bevallen en gaat alles op alles zetten om de moeders en hun baby’tjes te redden.Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Sterk psychologisch familiedrama met licht absurdistische ondertoon en pleidooi voor het recht 'anders' te zijn. Het vreemde onaangepaste gedrag van de 32-jarige Cédric baart zijn familie al jarenlang zorgen. Hij houdt er bijvoorbeeld vreemde, obsessieve hobby’s op na. Nadat bekend is gemaakt dat zijn zus zwanger is en iedereen blij is behalve Cédric, gaat het pas goed mis.


Sustainability


César 2016_Best Documentary

Taal:
English (& French)
, ondertiteling:
Dutch

Mélanie Laurent en Cyril Dion doorkruisen met hun team tien verschillende landen. Ze ontmoeten daar pioniers die landbouw, energie en economie met kleinschalige projecten opnieuw proberen uit te vinden om de Aarde leefbaar te houden. Deze bekroonde, energieke eco-documentaire herinnert ons er aan dat de eerste stap om onze ecosystemen te redden vooral bij ons zelf ligt.Best Cinematography_Sundance 2016

Taal:
Perzisch - Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Mystieke reis naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde, desolate Afghanistan. Afghaanse kinderen spelen daarbij de hoofdrol. Terwijl de Amerikaanse soldaten vertrekken, dringen we diep in dit verborgen land binnen. Een land waar kinderen vogelvrije bendes vormen die de handelsroutes controleren en roestige tanks als speeltuigen gebruiken. De film vormt een overtuigend eerbetoon aan de flexibiliteit, vindingrijkheid en veerkracht van Afghaanse kinderen. Bekroond tijdens het Sundance Filmfestival 2016 met de prijs voor Beste Cinematografie.


Sustainainabilty/Land grabbing

OtherWise, FIAN, RUW, Boerengroep

Taal:
German, English
, ondertiteling:
English

Local farmers all over the world have been losing ground to international businesses. National governments lease land to foreign companies for a pittance, leading to former land users going hungry. The darker side of the story concerns destroyed homes, felled rainforests, intimidation and exploitation. OtherWise, Boerengroep, FIAN and RUW present this documentary, followed by a debate about sustainable palm oil, a part of the Grassroot Science events in June. Tickets are for free!o.a. Audience Award IFFR 2016

Taal:
Duits, Engels, Deens
, ondertiteling:
Nederlands

Wanneer de Tweede Wereldoorlog teneinde loopt, wordt een groep jonge Duitse soldaten gevangen genomen door het Deense leger. Ze worden gedwongen een dodelijke taak uit te voeren: het ontmantelen en ruimen van duizenden in de Deense stranden ingegraven landmijnen, en dat met weinig tot geen training. Deze uiterst spannende naoorlogse thriller is tevens een vertelling van menselijkheid, wanneer wraak een logischer keuze lijkt.


Best of IDFA - Feel Good Top docu


o.a. Audience Award IDFA 2015

Taal:
Dari, Engels, Perzisch
, ondertiteling:
Nederlands

De uit Afghanistan gevluchte 18-jarige Sonita droomt ervan carrière te maken als beroemde rapper. Vooralsnog zijn haar enige fans de andere tienermeisjes in een opvangtehuis te Teheran. Als haar moeder op bezoek komt, hoort ze dat haar familie haar wil uithuwelijken aan een oude, rijke man in Afghanistan. Sonita verzet zich: onder andere via een indrukwekkende, artistieke rapvideo. De film, vol met onverwachte wendingen, is inspirerend, spannend en humoristisch. Winnaar tijdens tijdens IDFA 2015 en Sundance 2016.Best Director (Venice 2015)

Taal:
Spanish
, ondertiteling:
Dutch

El Clan is het verbijsterende, waargebeurde verhaal van de op het eerste gezicht normaal ogende Argentijnse familie Puccio. De film begint als een onschuldige familieschets, maar geleidelijk wordt duidelijk dat de Puccio’s op ongebruikelijke wijze de kost verdienen. Vader Arquímedes ontvoert rijke burgers en vraagt losgeld voor hun vrijlating. De ontvoerden worden opgesloten in het huis waar de familie woont. Het maakt de andere gezinsleden medeplichtig. De film won o.a. de prijs voor Beste Regie tijdens Filmfestival Venetië. In het thuisland werd El Clan de meest succesvolle Argentijnse film in de geschiedenis!Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Op zijn vertrouwde charmante wijze, met onderkoelde Engelse humor en een open, relaxte houding, slaagt de bekende Britse journalist Louis Theroux erin ons iets van de hermetisch gesloten Church te laten zien. Geïnspireerd door de filmtechnieken die de Church zelf gebruikt en geholpen door voormalige leden, huurt hij acteurs in om Tom Cruise en Scientology-leider David Miscavige na te spelen om zo inzicht te krijgen in de geraffineerde werkwijze van de sektarische organisatie. De film zit vol komische momenten en onverwachte verwikkelingen!


Classic epos (filmserie)


FIPRESCI Prize_Venice 1984

Taal:
Duits
, ondertiteling:
Nederlands

Dit beroemde epos vertelt in 7 opeenvolgende speelfilms de Duitse geschiedenis van de vorige eeuw aan de hand van de gebeurtenissen in het dagelijkse leven van de familie Simon en de inwoners van het dorpje Schabbach. Het dorp staat symbool voor het hele land. De familie probeert te overleven tijdens de crisisjaren na de Eerste Wereldoorlog. Daarna volgen de opkomst van het Nazisme en de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog is er de wederopbouw die het dorp nieuwe welvaart brengt.Best Actress (Berlinale 2016)

Taal:
Deens
, ondertiteling:
Nederlands

Kopenhagen 1975: Anna haalt haar man Erik over om in hun pas geërfde landhuis een commune te beginnen. Ze stellen hun ideale woongroep samen en alles gaat democratisch. Als op een dag uitkomt dat Erik er een geheime verhouding met studente Emma op nahoudt, wordt de commune zwaar op de proef gesteld. Daarbij wordt de mythe van de commune als sociaal paradijs doorgeprikt.5 Goya's (Best Film, Best Director)

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Deze subtiel-komische, melancholieke film vertelt het verhaal van twee best vrienden Julián en Tomás die voorgoed afscheid van elkaar moeten nemen. Julián heeft longkanker en nu zijn leven hoogstens wat kan worden gerekt, heeft hij besloten de behandeling stop te zetten. Zijn beste vriend Tomás, die in Canada woont, komt hem nog één keer opzoeken, waarbij ze vier onvergetelijke dagen beleven. Uiteindelijk steelt Truman, de hond van Julián, de show. Bekroond met 5 Goya's, waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur.