Filmarchief (website)

Hier vindt u alle films die we gedraaid hebben vanaf augustus 2014 en die gepubliceerd zijn via deze website. Eerdere voorstellingen kunt u vinden in het folder-archief.


Beste Film (Imagine Filmfesival)

Taal:
Hongaars
, ondertiteling:
Nederlands

Sprankelend, Hongaars sprookje met humor, romantiek, folklore en dodelijke danspasjes. Wereldvreemde Liza, is wanhopig op zoek naar de juiste man. Haar toch al lastige zoektocht wordt bijna onmogelijk gemaakt door een jaloerse Japanse geest. Deze kleurrijke, hoogst originele film kreeg o.a. de Prijs voor Best Film tijdens het Imagine Filmfestival 2015.Maggis's Plan

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

De New Yorkse vlinderdertiger Maggie zet haar leven en geluk naar eigen hand. In de nonchalance schuilt de grootste kracht van deze originele, luchtige relatiekomedie.Taal:
Arabisch
, ondertiteling:
Nederlands

Waargebeurde feelgood film over een jong Palestijns zangtalent geeft een intrigerende kijk op het leven van hoopvolle Palestijnse jongeren in de Gazastrook. Mohammed Assaf groeit op in één van de overbevolkte vluchtelingenkampen in Gaza. Voor 2013 had niemand van hem gehoord. Daarna rees zijn ster op spectaculaire wijze.Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

De film geeft een mooi en compleet beeld van wat hedendaagse pelgrims naar Santiago de Compostella drijft. Daarbij fungeert de camera als reisgenoot: hij beweegt mee met de wandelaar en registreert zowel de omgeving als de gedachten en reflecties van zijn metgezel.Best Soundtrack (Cannes 2016)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Prachtig gestileerd horrorsprookje waarin vrouwelijke schoonheid en obsessie een aantrekkelijke maar verraderlijke cocktail opleveren.Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Hoe kwalijk het is als een Goed Doel ethische regels uit het oog verliest, wordt in het waargebeurde ‘Les chevaliers blancs’ pijnlijk duidelijk. Dit spannende drama is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Franse humanitaire organisatie die in 2007 ‘weeskinderen’ weghaalde uit Tsjaad ten behoeve van Franse adoptieouders.


Première


Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Filmmaker Werner Herzog neemt ons op speelse wijze mee op zijn fascinerende en deels verontrustende ontdekkingsreis naar de wereld van het Internet. Het internet heeft de mensheid anno nu meer met elkaar verbonden dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Maar hoe fragiel is dit netwerk en wat heeft de toekomst nog meer voor ons in petto?Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Schitterend, diep romantische drama van grootmeester Almodóvar, gebaseerd op de met de Nobelprijs voor de Literatuur bekroonde roman ‘Runaway’ van Alice Munro. Julieta woont samen met haar 18-jarige dochter Antía in Madrid. Ze heeft onlangs haar man verloren. De periode waar moeder en dochter doorheen gaan, zet hun relatie op scherp waarbij Antía wegloopt van huis. Julieta doet er alles aan haar dochter te vinden.


Looking for America


Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Eerste film uit de thematische cyclus 'Looking for America'. In Jim Jarmush’ punky debuutfilm volgen we de ultracoole jazzliefhebber Allie Parker die zijn dagen slijt in een nauwelijks ingericht appartement in New York. Hij wil in de voetsporen treden van jazzlegende Charlie Parker, maar is vooral op de vlucht voor welke verantwoordelijkheid dan ook.


Seriously Sustainable Week

Greenoffice Wageningen/ WUR

Taal:
Spanish
, ondertiteling:
English

Bolivia's highest mountain used to be snow-covered. While scientists measure the changes, ski-lift operator Samuel honours the ancient mountain spirits and hopes the snow will return. With majestic scenes of the Bolivian Andes, the film shows the consequences of climate change. The film is being screened as part of Seriously Sustainable Week. Jeroen Vos (WUR) and Amara Onwuka (RTL weather forecast) will be our guests.Venice Horizons Award

Taal:
Portugees
, ondertiteling:
Nederlands

In een mix van sociaal realisme, impressionistische beelden en zinderende erotiek geeft deze bekroonde Braziliaanse film een vernieuwende blik op het machismo van Latijns Amerika. Iremar werkt in de rodeostallen maar hij heeft nog een andere grote passie: kleding ontwerpen. Op een dag ontmoet hij een vrouw die als nachtwaker in een enorm kledingbedrijf werkt. Voor Iremar is dit het walhalla van alles waar hij naar verlangt.Taal:
Hindi & Engels
, ondertiteling:
Nederlands

In deze kleurrijke, energieke film ontmoeten we vier vrouwen die in opstand komen tegen het eeuwenoude patriarchale systeem in hun kleine dorpje in India. Tegenover elke scène over vrouwenonderdrukking, staat echter ook een fragment waarin hoop gloort dankzij de grote veerkracht van de vrouwen.


Looking for Anerica


Best Cinematography Award-Montreal

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Derde en laatste film uit de thematische cyclus 'Looking for America'. In een onzichtbaar gebied in Louisiana woont een vergeten groep in de marge van hedendaags Amerika. Hun verhaal, gefilmd in een opmerkelijke mix van fictie en documentaire, met een drugsdealer en zijn vriendinnetje in de hoofdrollen, geeft een ontluisterend eerlijk en sympathiek portret van levens waar wij en veel Amerikanen nauwelijks weet van hebben.Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Verfilming van Henrik Ibsens aangrijpende familiedrama ‘De Wilde Eend’. Het verhaal speelt zich af in een afgelegen, Australisch dorpje, omringd door eindeloze bossen. Christian keert na jaren terug naar zijn ouderlijk huis voor het huwelijk van zijn vader Henry met de veel jongere Anna. Vlak voor de bruiloft doet hij een schokkende ontdekking van een diep verborgen familiegeheim.


Classic


Grand Prix de l'UCC (1969)

Taal:
Tsjechisch
, ondertiteling:
Nederlands

Tsjechische, speelse, surrealistische fantasie uit 1966: nog net zo verfrissend en komisch als destijds. Twee meisjes van 17 besluiten op een mooie zomerdag dat, omdat de wereld verrot is en conventies zinloos, ze zich overeenkomstig mogen gedragen. U ziet een aaneenschakeling van humoristische, anarchistische scènes, subliem gemonteerd met fenomenale beeldvondsten en dito geluid.Grand Jury Prize (Sundance 2016)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Veel politici hebben hun carrière zien ontsporen, maar zelden is dat zo scherpzinnig gedocumenteerd als in deze pijnlijk grappige film over de ondergang van de Amerikaanse politicus Anthony Weiner. Tijdens het Sundance Filmfestival 2016 werd WEINER daarom verkozen tot Beste Documentaire.


Classic Masterpiece


Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

De beroemdste western allertijden is digitaal gerestaureerd en na bijna 40 jaar weer als perfecte bioscoopversie te beleven! Inzet is de strijd om een stuk grond langs het traject van de spoorbaan. De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door de Italiaanse filmster Claudia Cardinale, omringd door Hollywoodsterren Henry Fonda, Charles Bronson en Jason Robards.


FOOD4ALL

OtherWise, BoerenGroep ILEIA, FIAN, RUW

Taal:
English
, ondertiteling:
None

As filmmaker Joe Cross spent time traveling the world with his previous two films, he met thousands of people and one issue that came up again and again was what to do about the growing childhood obesity problem. After the screening, an expert on food and health will answer your questions on the issues presented in the film. This event is organised by OtherWise, BoerenGroep, ILEIA, FIAN and RUW as part of the Food4All Festival.


FOOD4ALL

OtherWise, BoerenGroep ILEIA, FIAN, RUW

Taal:
English
, ondertiteling:
None

This documentary is an inspirational immersion in local food culture, with stories that cover the urban, rural, large and small scales. The film will be followed by a panel debate on local food systems, organised by OtherWise, BoerenGroep, ILEIA, FIAN and RUW as part of the Food4All Festival.


FOOD4ALL

OtherWise, BoerenGroep ILEIA, FIAN, RUW

Audience Award (Calgary IFF 2014)

Taal:
English
, ondertiteling:
None

In the awarded Canadian documentary 'Just Eat it: A Food Waste Story' filmmakers and food lovers Jen and Grant dive into the issue of food waste from farm, through retail, all the way to the back of their own fridge. Before the start of the film, a food waste dinner will be provided. Q&A and discussion after the screening, organised by OtherWise, BoerenGroep, ILEIA, FIAN and RUW as part of the Food4All Festival.Taal:
Italiaans
, ondertiteling:
Nederlands

Komische, Italiaanse feelgood roadmovie over vriendschap en de zoektocht naar geluk, met het prachtige landschap van Toscane als decor. Beatrice is een decadente kletskous en een opvallend figuur in de zorginstelling waar ze woont. Als de introverte, stoer uitziende Donatella als nieuwe patiënt bij hen komt wonen, bloeit er een onverwachte vriendschap op tussen de twee. Ze besluiten samen te ontsnappen met een rode Lancia Appia cabrio.Best Director (Cannes 2016)

Taal:
Roemeens
, ondertiteling:
Nederlands

Subtiel protest tegen corruptie in het onderwijs, waarmee ouders tegen beter weten in het beste voor hun kinderen proberen te krijgen. De slimme 17-jarige Eilza woont in een klein dorpje in Roemenië. Na een traumatische gebeurtenis gaat het slecht met haar prestaties. Haar vader wringt zich in allerlei bochten om zijn dochter door de toelating van een prestigieuze universiteit te loodsen. Film werd dit jaar in Cannes onderscheiden met de prijs voor Beste Regie.Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

Deze spannende speelfilm, gebaseerd op een roman van Jean-Paul Dubois begint als een drama, maar naarmate het verhaal vordert, ontwikkelt het zich tot thriller. Mathieu heeft zijn vader nooit gekend. Op een dag wordt er gebeld vanuit Canada en ontdekt hij dat zijn vader, Jean, in Quebec woonde en daar een gezin had. Mathieu besluit naar Canada te reizen. De spanning rondom een afgelegen plek in de Canadese natuur loopt op en zet de verhoudingen tussen de hoofdpersonen in een heel ander daglicht.Fuocoammare
Golden Bear (Film Festival Berlin)

Taal:
Italiaans, Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Poëtisch portret van de verstilde vissersgemeenschap op het eiland Lampedusa. dat de Europese bestemming is geworden van de mannen, vrouwen en kinderen die de Middellandse Zee oversteken in gammele bootjes. Ze hopen in Europa een nieuw bestaan te vinden zonder oorlog, geweld en uitzichtloosheid. Dagelijks is de 12-jarige Samuele getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd. Bekroond met de prijs voor Beste Film tijdens Filmfestival Berlijn 2016.


Climate Change

WIMEK

Before the Flood
Best Hollywood Documentary 2016

Taal:
English
, ondertiteling:
None

Special screening in cooperation with WIMEK. 'Before the Flood' takes you on a journey to how climate change affects our environment and what society can do to prevent the demise of endangered species, ecosystems and native communities across the planet.Fukushima
2 Berlinale Awards

Taal:
English, German, Japanese
, ondertiteling:
Nederlands

In 2011 werd de Japanse kustplaats Fukushima geruïneerd door een ramp met de kerncentrale. Als een aantal jaren later de jonge, idealistische Marie vanuit Duitsland Fukushima bezoekt, om de pijn van de bewoners verlichten, ontmoet ze de bejaarde geisha Satomi. Marie besluit met haar de puinhopen weg te werken. Gaandeweg ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee.Taal:
Mainly English spoken!
, ondertiteling:
Dutch

A family went on a five year journey to find a new perspective on life. Their life with tribal communities around the world has led to a thought-provoking cinematic experience of ancient, earthly wisdom. During their adventure they end up living with different tribal communities on six continents. Special guest Diana Quiroz will give a short introduction and after the film a Q&A in English.La fille inconnue
Gouden Palm nominatie

Taal:
Frans
, ondertiteling:
Nederlands

De bevlogen jonge huisarts Jenny reageert niet als er ’s-avonds laat aan de deur wordt aangebeld. Achteraf bleek het een schreeuw om hulp van een onbekend meisje te zijn geweest. Geplaagd door schuldgevoelens gaat ze op onderzoek uit. Haar zoektocht blijkt niet zonder risico’s en geleidelijk wordt duidelijk welk drama zich heeft afgespeeld. Ook in deze nieuwste film van de Dardennes is hun geëngageerde realisme onovertroffen.As I Open My Eyes

Taal:
Arabisch
, ondertiteling:
Nederlands

Dit wervelende drama, doordrenkt met prachtige muziek, speelt aan de vooravond van de Jasmijnrevolutie (2010-2011) in Tunesië. Alle hoop en optimisme worden samengebundeld in Farah, een 18-jarige vrouw met ambities. Ze is de gepassioneerde zangeres van een enthousiaste en zeer populaire, politieke rockband.Perfetti Sconosciuti
Donatello Award Best Film

Taal:
Italiaans
, ondertiteling:
Nederlands

In deze Italiaanse, zeer komische speelfilm ontmoeten zeven goede vrienden elkaar voor een gezellig etentje. Ze zweren geen enkel geheim te hebben voor elkaar. Die grootspraak leidt tot een gewaagd experiment: ieder legt zijn smartphone op tafel, waarna elk binnenkomend gesprek en bericht worden gedeeld met de groep... In Italië was deze heerlijke film met ruim 3 miljoen bezoekers dé bioscoophit van afgelopen voorjaar.Shadow World

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

'Shadow World' ontrafelt en ontmaskert de wereldwijde wapenhandel, die zijn winsten telt in dollars en zijn verliezen in mensenlevens. In deze glasheldere, zowel journalistieke als kunstzinnige documentaire, zien we de sterke verwevenheid met de politiek. De film is een krachtig betoog tegen deze schaduwwereld en pleidooi voor meer samenwerking, openheid en dialoog.


Voorpremière IFFR 2017


Jackie
27 Awards + Golden Globe nomination

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Voorpremière Filmfestival Rotterdam 2017: briljante karakterstudie en opmerkelijk intiem portret van Jackie Kennedy, vertolkt door Natalie Portman. Inmiddels al met 27 prijzen bekroond.Hell or High Water

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Moderne western met rake momenten van bezinning en kritiek op de Amerikaanse samenleving. Centraal staan twee onafscheidelijke broers die een plan hebben bedacht om hun gezinsboerderij met ranch in de familie te houden. Film is genomineerd voor 3 Golden Globes in 2017 en bevat fantastische soundtrack van Nick Cave & Warren Ellis.Toni Erdmann
o.a. FIPRESCI prize (Cannes 2016)

Taal:
Duits
, ondertiteling:
Nederlands

Bekroonde tragikomedie plaatst het levensgenieten zeer aanstekelijk boven het carrière maken. Toni heeft niet bijster veel van het leven gemaakt, maar houdt er toch volop van, met zijn absurde gevoel voor humor als levensbepalende karaktereigenschap. Zijn dochter Ines is gefocust op haar carrière in het bedrijfsleven en een humorloze vrouw geworden. Hier moet worden ingegrepen, en dat kan alleen Toni Erdmann.Juf Kiet

Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
-

Juf Kiet geeft les aan gevluchte kinderen uit alle windstreken. Ze leert hen vooral hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. Deze filmparel is subtiel, krachtig, humoristisch en met een feilloos gevoel voor wat er in hoofden van gevluchte kinderen kan omgaan en een ode aan de juf die ieder kind verdient.


Première IFFR Live


Noces (A Wedding)

Taal:
English & Urdu
, ondertiteling:
English

The pre-première of this awarded film is held simultaneously in Movie W during Film Festival Rotterdam (IFFR).. Zahira, 18 years , is close to her family until her parents ask her to follow Pakistani tradition to choose a husband. Torn between family customs and her western lifestyle in Brussels, the young woman turns for help to her brother and confidant Amir.A Quiet Passion
Grand Prix/Beste Film (Gent 2016)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Zedensatire vol verstilde passie en doordrenkt met geestige dialogen over het leven van één van de beroemdste Amerikaanse dichters: Emily Dickinson (1830 – 1886). Winnaar (Beste Film) van Filmfestival Gent 2016.Frantz
Best Young Actress (Venice 2016)

Taal:
Duits
, ondertiteling:
Nederlands

Ingetogen en sterk gespeeld romantisch drama dat speelt in het door oorlog verscheurde Duitsland van 1919. Een mysterieuze Parijse jongeman bezoekt het graf van Frantz, dat de jonge Anna elke dag bezoekt. Deze soldaat heeft iets op het hart en wil dat delen met de ouders van Frantz en zijn verloofde.Layla M.

Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
geen

Levensecht portret van de radicaliserende tiener Layla. Deze zeer moedige, actuele film weet het radicaliseringsproces van deze jonge moslima te doorgronden zonder vooroordelen en door heel dicht bij de hoofdpersoon te blijven.The Salesman
o.a. Beste Scenario, (Cannes 2016)

Taal:
Perzisch
, ondertiteling:
Nederlands

Spannend, aangrijpend drama, bekroond met de prijzen voor Beste Scenario en Beste Acteur op Filmfestival Cannes. Emad en Rana betrekken een nieuw appartement in Teheran. De vorige bewoonster blijkt de aanleiding van een onverwacht traumatisch voorval. Emad zoekt vervolgens zijn eigen wraakzuchtige weg, waarmee hij zich ongewild van Rana verwijdert.


Movie Weekend 2017


I, Daniel Blake
Gouden Palm (Cannes 2016)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Winnaar Gouden Palm (Cannes 2016). Krachtig, sociaal drama dat met zwarte humor de absurditeit van het hedendaagse bijstandsysteem blootlegt. Daniel Blake is een timmerman op leeftijd die moest stoppen met werken na een hartaanval. Sindsdien is hij aangewezen op een bijstandsuitkering, maar het verzilveren hiervan blijkt uiterst lastig. Oprechte, zeer innemende film.Poesía Sin Fin

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Energieke autobiografische film van de Chileense kunstenaar Jodorowsky met een betoverende, sensuele verbeeldingskracht, gewijd aan het leven en de schoonheid daarvan. De film zit vol met prachtige, verrassende visuele vondsten, waarbij zang, dans, muziek, literatuur en schilderkunst samenkomen.


Movie Weekend 2017


The General (1926)
Top Rated Movie (IMDB)

Taal:
niet-gesproken
, ondertiteling:
geen

De kwalificatie “meesterwerk” is absoluut van toepassing op de zwijgende filmklassieker 'The General' (1926) van en met Buster Keaton, vanwege de fantastische, originele grappen, de enorme vaart en de vele superieure stunts die Keaton zelf uitvoert. Tijdens het MovieWeekend Festival vertoont Movie W de film als filmconcert (Live door Kevin Toma).Walking Distance
Prize Ecumenical Jury (Mannheim)

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Originele, kleine Mexicaanse feel-good tragikomedie met het hart op de goede plaats. De vereenzaamde, zwaarlijvige Fede verlaat zijn vervallen appartement vrijwel nooit. Op een dag vindt hij een niet ontwikkeld fotorolletje en dat zal leiden tot twee onverwachte vriendschappen. Ze zijn voldoende om hem weer de moed te geven om te dromen van een leven als fotograaf en geven hem de kans de stad te verlaten…Ultimo Tango

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Volop passie in meeslepende film over het beroemdste tangopaar van Argentinië: Maria Nieves Rego and Juan Carlos Copes. Ze ontmoetten elkaar als tieners en dansten bijna vijftig jaar samen. Een groep jonge tangodansers en choreografen in het huidige Buenos Aires vertalen de mooiste, ontroerendste en meest dramatische momenten uit hun turbulente levens in schitterende choreografieën.


The Way of Jim Jarmusch


Stranger than Paradise
Camera d'Or + Golden Leopard

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Classic als onderdeel van 'The Way of Jim Jarmusch'. Droogkomisch portret van een stel postpunk twintigers, gefilmd in prachtige zwart-wit beelden met muziek van Screaming Jay Hawkins. Willie's slordige leventje van gokken, slapen en rondhangen wordt verstoord door de komst van zijn Hongaarse nichtje Eva naar New York.


International Women’s Day


Sacred Water

Taal:
Kinyarwanda
, ondertiteling:
English

Special screening within the context of 'International Women’s Day'. This IDFA documentary is a respectful ode to female pleasure, with a sense of humor and not a trace of embarrassment. In the West, the female orgasm is still shrouded in mystery, but in Rwanda it’s the stuff of legend.


The Way of Jim Jarmusch


Down by Law
4 Awards

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Classic als onderdeel van 'The Way of Jim Jarmusch'. Prachtig vormgegeven tragikomisch sprookje over 3 mannen (waaronder Tom Waits) die ontsnappen uit een gevangenis in Louisiana. Ze gaan vervolgens op zoek naar hun droom en levensgeluk.Neruda
Nomination Golden Globe 2017

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Santiago 1948: Een politie-inspecteur gaat op jacht naar Pablo Neruda, een Nobelprijs winnende poëet, die gezocht wordt nadat hij kritiek had geuit op het onderdrukkende regime. Neruda ziet kans om uit te groeien tot een vrijheidssymbool. Epische, poëtische, historische en romantische film die genomineerd is voor de Golden Globe 2017.


The Way of Jim Jarmusch


4 Awards

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Classic als onderdeel van 'The Way of Jim Jarmusch'. Meesterlijk gemaakte mystieke western waarin een jonge William Blake (Johnny Depp) rond 1850 naar het westen van de Verenigde Staten reist, op de vlucht voor een premiejager. Deze film die gaat over de acceptatie van het aardse leven en de vergankelijkheid daarvan, vormt het absolute hoogtepunt binnen Jarmusch' oeuvre.A Street Cat Named Bob

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Waargebeurd feel-good drama, waarbij een kat (Bob) het leven van een verslaafde Londense straatmuzikant weer op de rit weet te krijgen. Heel bijzonder is dat de kat Bob in de film ook de echte is. Bob de kat maakt zijn acteerdebuut en speelt zichzelf voortreffelijk.


Première !

Wageningen helpt Syrische vluchtelingen in Irbid

Zaatari Djinn

Taal:
Arabisch
, ondertiteling:
Nederlands

In deze zeldzaam intieme IDFA film volgen we vier kinderen die in Zaatari wonen, een vluchtelingenkamp in Jordanië aan de grens met Syrië. Hun veerkracht maakt dat ze de toekomst ondanks de schrijnende situatie rooskleuriger zien dan de volwassenen. Vanuit hun perspectief zien en voelen we hoe het is om in Zataari op te groeien en ervaren we hun dromen over een toekomst elders.The Handmaiden
49 Awards & 64 Nominations

Taal:
Koreaans
, ondertiteling:
Nederlands

Zinderende en spannende erotische thriller, met weergaloos mooie cinematografie, speelt zich af in Korea tijdens de Japanse bezetting (jaren '30 vorige eeuw). Een jonge vrouw is aangenomen als dienstmeisje door een rijke Japanse erfgename. De zeer intieme band tussen het dienstmeisje en haar meesteres is de uitgangspositie van machtsspel die zijn weerga niet kent.


One World Week 2017


Burma Storybook

Taal:
Burmese
, ondertiteling:
English

As part of One World Week Program 2017 (WUR) Movie W shows this new documentary in 2 special screenings. 'Burma Storybook' explores modern Myanmar (Burma) through poetry. One World Week (30 March – 5 April) is a week in which WUR celebrates diversity and her international focus in education and research.


The Way of Jim Jarmusch


Paterson
Palm Dog (Cannes) + 5 other Awards

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

De nieuwste Jim Jarmusch film is een verstilde lofzang op het alledaagse. De film observeert in de typerende Jarmusch stijl triomfen en tegenslagen in het dagelijks leven, en de poëzie die in de kleinste details zit. (onderdeel van 'The Way of Jim Jarmusch')De Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw

Taal:
Duits
, ondertiteling:
Nederlands

Integrale uitvoering van Bach’s monumentale meesterwerk Matthäus Passion is dit jaar voor het eerst in hoge beeld- en geluidkwaliteit te zien en te beluisteren in de filmzaal. Het betreft de aangrijpende en bejubelde uitvoering, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw die afgelopen jaar plaatsvond in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.Manchester by the Sea
Oscar + Golden Globe Best Actor

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Bekroond met Oscar Beste Acteur! Stugge klusjesman Lee leidt een eenzaam bestaan in een voorstadje van Boston, geplaagd door demonen uit het verleden. Wanneer het mis gaat met de gezondheid van zijn oudere broer, wordt Lee tot zijn schrik aangewezen als voogd van diens zestienjarige zoon.The Happiest Day In the Life Of Olli Mäki
Prix Un Certain Regard (Cannes)

Taal:
Fins
, ondertiteling:
Nederlands

Komisch, hartveroverend, waargebeurd verhaal van Finlands meest succesvolle boxer uit de jaren 60. De 25-jarige Olli Mäki traint voor het wereldkampioenschap en het hele land rekent op zijn overwinning. Zijn nieuwe liefde Raija staat hem bij. Maar zorgt zijn verliefdheid dat hij de titel misloopt?Levende Rivier

Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
n.v.t.

Gepassioneerd filmmaker & ecoloog Ruben Smit die in 2013 furore maakte met ‘De Nieuwe Wildernis’, heeft opnieuw een prachtige natuurdocumentaire gemaakt: dit keer over de flora en fauna in en rondom onze Rijn. De betoverende filmbeelden voeren je dwars door de seizoenen heen.


OtherWise + RUW

The Uncertainty has Settled
Best Documentary Feature (Berlin)

Taal:
English & German
, ondertiteling:
English

OtherWise and RUW in collaboration with MovieW bring the new, controversial documentary The Uncertainty Has Settled to Wageningen: a must see within the context of modern Agriculture and Climate Change! Afterwards there will be a Q&A with the director Marijn Poels.Loving
21 Awards & 84 nominations

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Waargebeurd drama tijdens jaren ‘60 in de Verenigde Staten. Richard Loving en Mildred Jeter trouwen in Washington D.C. Als ze even later terugkeren in hun geboortedorp in Virginia, worden ze opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen; omdat ze van verschillend ras zijn. Maar de twee houden van elkaar en laten zich niet uit elkaar drijven.Verdwijnen

Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
n.v.t.

Subtiel moeder-dochterdrama. De Nederlandse fotografe Roos reist naar een besneeuwde uithoek in Noorwegen om haar moeder Louise te bezoeken en de verjaardag van haar jonge halfbroertje te vieren. Het welkom is echter niet al te hartelijk en Roos moet ook nog slecht nieuws vertellen. Wordt dit bezoek haar laatste kans op een verzoening?


Bevrijding 1945 - 2017

Filmmuseum EYE

Herwinnen door Werken

Taal:
Nederlands (Live commentator)
, ondertiteling:
n.v.t.

Uniek filmconcert in aanloop naar het Bevrijdingsfestival. De film (in kleur) geeft een indringend portret van Nederland vlak na de Tweede Wereldoorlog, met een prominente rol voor Wageningen en Arnhem. Beelden worden live begeleid door filmcomponist/pianist Kevin Toma en van commentaar voorzien door EYE-curator Rommy Albers.A Monster Calls
8 Goya & 8 Gaudi Awards

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

In dit prachtige visuele drama vlucht de 12-jarige Conor O’Malley in zijn fantasiewereld om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid.Het Doet Zo Zeer

Taal:
Nederlands
, ondertiteling:
n.v.t.

Schrijfster Heleen van Royen filmde als mantelzorgster gedurende een jaar hoe haar 84-jarige moeder door beginnende dementie van hulp afhankelijk raakt. Moeilijke beslissingen en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af in een portret van zeer dichtbij met ruimte voor relativerende humor.American Honey
Jury Prize (Cannes 2016)

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Realistische roadmovie over liefde, natuur, sociale orde en het vinden van je eigen weg: vitaal, ongeremd en tjokvol opzwepende muziek. De 18-jarige Star sluit zich aan bij een groep jongeren. In een busje doorkruisen ze rebellerend en feestend de Amerikaanse Midwest om tijdschriftabonnementen te verkopen. Hun vrijheid is echter zeer betrekkelijkLife, Animated
Oscar nomination Best Documentary

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Ontroerend, geestig en eerlijk portret van Owen Suskind, met wie als klein jochie geen enkele communicatie mogelijk was. Totdat zijn vader ontdekte dat zijn zoon alle animatiefilms van Disney uit z'n hoofd kende, en zo toch contact wist te leggen. Film werd genomineerd voor de Oscar Beste Documentaire!After the Storm

Taal:
Japans
, ondertiteling:
Nederlands

Gevoelig en krachtig verhaal over familiebanden. Ryota is door omstandigheden vervreemd geraakt van zijn beeldschone ex-vrouw, zoontje en moeder, Een stormachtige nacht biedt hem de kans om de zich te herpakken en de band met zijn zoontje te versterken.


WUR

Share the Seed

Taal:
Swahili/English + Spanish
, ondertiteling:
English

Exclusive screening of two research documentaries and an exploration of the opportunities these generate in and for research projects. Both documentaries are part of WUR research projects in Guanajuato, Mexico and South Kivu, DR Congo. The film makers, who will be present for the eventDancer

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Film over de wereldberoemde Oekraïense danser Sergei Polunin, die op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld bestormde en naar een ongekend hoog niveau heeft getild. Dit gigantische succes werd hem echter te veel.


Boerengroep

Seed: the Untold Story
Audience Award (San Diego 2016)

Taal:
English, Hindi, Spanish
, ondertiteling:
English

Exclusive screening presented by Boerengroep, about the importance of heirloom seeds to the agriculture of the world, focusing on seed keepers and activists from around the world. The film will be introduced by a guest speaker who will lead the discussion after the screening.Bram Fisher
Audience Award Movies That Matter

Taal:
Afrikaans, Engels
, ondertiteling:
Nederlands

Spannende historische thriller, bekroond met Publieksprijs Movies That Matter Festival 2017. Het blanke Apartheidsregime in Zuid Afrika wil in 1963 een groep van 9 vooraanstaande ANC leiders ter dood veroordelen. Bram Fisher verdedigt hen en speelt daarbij een dubbelrol.The Other Sise of Hope
Best Director (Berlinale 2017)

Taal:
Fins
, ondertiteling:
Nederlands

Via gortdroge humor en ijzersterke regie beleven we de dagelijkse problemen waar vluchtelingen in het Westen mee te maken krijgen. De Syrische Khaled komt als verstekeling naar Finland en belandt in een AZC. Hij ontsnapt en treft de eigenzinnige restauranteigenaar Wikström...Ascent

Taal:
Engels. Japans
, ondertiteling:
Nederlands

Unieke, filmische ode aan de Japanse berg Fuji, gemaakt door de wereldberoemde beeldend kunstenaar Fiona Tan. Naast de overweldigende, visuele schoonheid, een hypnotiserende beschouwing over de mens en het boeddhistische levensgevoel.


World Refugee Day 2017


Warehoused

Taal:
English
, ondertiteling:
English

Benefit screening within the context of World Refugee Day 2017. 'Warehoused' explores the plight of long-term refugees through a glimpse into the lives of those living in Dadaab, Kenya, one of the world’s largest refugee camps.Sami Blood
Fedeora Award (Venice 2016)

Taal:
Zweeds
, ondertiteling:
Nederlands

Meeslepende speelfilm over de ambitieuze 14-jarige Elle-Marja en haar zoektocht naar haar identiteit tijdens de racistische jaren 30. Ze behoort tot de Sami, het rendierherdersvolk in Lapland.In the Crosswind
9 Film Awards

Taal:
Ests, Russisch
, ondertiteling:
Nederlands

Verpletterend fraaie speelfilm die de schrijnende, historische werkelijkheid van de Tweede Wereldoorlog in de Baltische staten via de 27-jarige hoofdpersoon Erna omtovert tot een onvergetelijke, poëtische herinnering.El Ciudadano Ilustre
Best Actor (Venice 2016)

Taal:
Spaans
, ondertiteling:
Nederlands

Komisch Argentijns drama vol venijnige humor. De Argentijnse schrijver en Nobelprijswinnaar voor Literatuur, Daniel Montovani, keert voor een reunie terug naar zijn geboortedorp. Als snel blijkt dat niet alle bewoners blij zijn met hoe hun dorp in zijn boeken is neergezet.


Filmmuseum EYE

howards end
3 Oscars!

Taal:
Engels
, ondertiteling:
Nederlands

De met 3 Oscars bekroonde Engelse klassieker naar E. M. Forsters gelijknamige roman. Beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen, het behoud van een landgoed en klassentegenstellingen in het Edwardiaanse tijdperk, aan de vooravond van WOI.King of the Belgians

Taal:
Engels, Vlaams, Frans, Bulgaars
, ondertiteling:
Nederlands

Zeer amusante, surrealistische roadmovie waarin de ingedommelde Koning van België ontwaakt. Tijdens zijn bezoek aan Istanbul komt het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft verklaard. De koning moet onmiddellijk terug, over land, dwars door de Balkan...