Lingui, the Sacred Bonds

zondag 16 oktober, woensdag 19 oktober, vrijdag 21 oktober, dinsdag 25 oktober

Mahamat-Saleh Haroun – Tsjaad, 2021 – 87 minuten – taal: Frans, ondertitels Nederlands

 

Rustig verteld en kleurrijk gefilmd drama over een ongewenste zwangerschap in Tsjaad, waar abortus een onbespreekbaar onderwerp is.

Als alleenstaande moeder werd Amina verstoten door haar familie en de gemeenschap. De geschiedenis herhaalt zich wanneer haar vijftienjarige dochter Maria zwanger blijkt te zijn. Zij wil het kind echter absoluut niet houden, dus wacht haar een nog moeilijker pad dan dat van Amina: in het islamitische Tsjaad staat op abortus immers een zware straf. Moeder en dochter hebben geen andere keuze dan zichzelf te helpen en een beroep te doen op vrouwelijke solidariteit in een patriarchale samenleving, waar de angst voor een slechte naam altijd aanwezig is.

Lingui, the Sacred Bonds is een krachtig en ontroerend vrouwenportret dat het taboe rond abortus op een indrukwekkende manier aansnijdt. Mahamat-Saleh Haroun, een van de weinige Tsjadische filmmakers, brengt met zijn prachtig en kleurrijk geschoten film een ode aan vrouwelijke verbondenheid en verzet tegen traditionele machtsstructuren. Lingui werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes en werd internationaal lovend ontvangen.