Maternal

zaterdag 10 september, donderdag 15 september, vrijdag 16 september, zondag 18 september, woensdag 21 september

 

Maura Delpero – Argentinië, 2019 – 91 minuten – taal: Spaans/Italiaans, ondertitels Nederlands

Wat is moederschap? Maternal toont ons een wereld waarin twee vormen van moederschap – de alleenstaande moeder en de heilige moeder – botsen.

In een religieus opvanghuis voor jonge alleenstaande moeders in Buenos Aires volgen we drie vrouwen: zuster Paola, een Italiaanse non die op het punt staat haar religieuze geloften af te leggen, Luciana, een tienermoeder die moeite heeft voor haar dochter te zorgen, en Fatima, een andere tienermoeder met een jonge zoon, die zwanger is van haar tweede kind. Alle drie worstelen ze op hun eigen manier met de implicaties van het moederschap. De nonnen zijn stil en spreken alleen om te bidden. De jonge vrouwen schreeuwen luid en hebben regelmatig ruzie. Terwijl de kamers van de nonnen wit en kaal zijn, zijn de kamers van de jonge vrouwen bezaaid met speelgoed en kindertekeningen.
De nonnen kunnen de realiteit van de jonge vrouwen op het gebied van seks, geboorte en opvoeding niet begrijpen en er ontstaat een strijd om de kinderen.

Maternal laat op meerdere niveaus de complexiteit van moederliefde zien en speelt met religieuze symboliek en thema’s als verleiding en vrijheid, zonder een oordeel te vellen. Een genuanceerde, ontwapenende en grappige ode aan het moederschap.